Säkerhetsexperten om regionens it-krasch

Martin Lundgren, LTU, pekar på sårbarheten i digitala system: "När något går fel kan det ofta få kaskadeffekter"

Martin Lundgren, säkerhetsexpert Luleå tekniska universitet:  "I framtiden kommer det blir fler illasinnade aktörer, men också ännu högre medvetenhet om risker."

Martin Lundgren, säkerhetsexpert Luleå tekniska universitet: "I framtiden kommer det blir fler illasinnade aktörer, men också ännu högre medvetenhet om risker."

Foto: Montage

Norrbotten2021-09-10 15:05

I torsdags lade Region Norrbottens alla it-system ner, det påverkade vården och patienter avbokades. Regionen beskrev stoppets orsak att "en produkt i vårt nätverk hakade upp sig och då skulle en redundant lösning gått i gång, men den gjorde inte det så det blev stopp i trafiken in till våra it-system."

Det betyder att den backuplösning som fanns inte fungerade när den behövdes. 

Martin Lundgren är universitetslektor på Luleå tekniska universitet i ämnet för informationssystem, med fokusområdet informationssäkerhet och han har en doktorsexamen inom riskhantering för informationssäkerhet.

Han är inte insatt i några detaljer, men tycker på beskrivningen för regionens problem att det låter som central punkt som havererat.

– Det här är en konsekvens av hur digitalt samhället har blivit, och i och med det, hur sårbart det kan vara. Jag vet inte hur det var i fallet med regionen, men många gånger finns det backup, men man kanske inte har rätt rutiner i hur man återställer eller ens någon garanti för att de fungerar.

Kan det ha varit yttre påverkan som orsakade regionens it-krasch? 

– Yttre påverkan går inte att utesluta, även om det mer låter som om det är intern incidens, bugg i mjukvara eller hårdvara som inte fungerade korrekt, det är troligare utan att veta detaljerna. 

Martin Lundgren att det händer att samhällsviktiga organisationer eller stora företag drabbas av problem i sina digitala system. Han ger exemplet med it-attacken mot en leverantör som fick Coops kassasystem att haverera i somras.

– Vi sköter alltmer digitalt och det finns många fördelar med det, men när något går fel kan det ofta få kaskadeffekter. I exemplet med Coop hade de ett system som gjorde att de kunde sköta administration på olika datorer ute i produktionsmiljöerna, men det centrala systemet som skulle vara till hjälp, användes istället till att sprida skadlig kod. Så hjälpen blev den största fienden.

Enligt Lundgren har medvetenheten om risker i de digitala systemen ökat mycket de senaste två decennierna. 

– Då var it-säkerhet något endast för it-enheten. I dag har man insett att det betydligt mer än så, det ligger i organisationers intresse att ta den här frågan seriöst. Det blir fler och fler hot, men vi har också bättre förståelse och skydd mot dem. I framtiden kommer det blir fler illasinnade aktörer, men också ännu högre medvetenhet om risker.

NIS-regleringen

Företag som levererar samhällsviktiga tjänster och vissa digitala tjänster omfattas av NIS-lagen. (NIS betyder nätverk- och informationssäkerhet)

Företag som omfattas av NIS-reglerna ska rapportera incidenter till MSB.

Samhällsviktiga tjänster är tjänster som är viktiga för att upprätthålla kritisk samhällelig eller ekonomisk verksamhet: energi, transport, bankverksamhet, finansmarknadsinfrastruktur, hälso- och sjukvård, leverans och distribution av dricksvatten, digital infrastruktur

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!