Så vill regionledningen sänka taxikostnaderna

Kostnaderna för sjukresor ökar och nu vill regionledningen ändra på det. Men i grunden krävs ett förändrat resebeteende, menar regionrådet Linda Frohm (M).

Regionrådet Linda Frohm (M) tror att det i grunden behövs ett förändrat resebeteende för att komma åt de skenande taxikostnaderna. "Den ökade avgiften kommer inte ge de stora pengarna", säger hon.

Regionrådet Linda Frohm (M) tror att det i grunden behövs ett förändrat resebeteende för att komma åt de skenande taxikostnaderna. "Den ökade avgiften kommer inte ge de stora pengarna", säger hon.

Foto: Viktor Lundmark

Norrbotten2019-11-19 05:00

Patienternas taxiresor kostar Region Norrbotten 80 miljoner kronor, och regionen tror att de kostnaderna kommer öka om ingenting görs.

Varför ser det ut så här?

– Vi har ett väldigt stort län. Det innebäratt våra patienter och medborgare måste resa långt, säger regionrådet Linda Frohm (M).

Vad behöver göras?

– Vi behöver digitala återbesök i större utsträckning, sen behöver vi se över länstrafiken så att så många som möjligt kan åka kollektivt.

I dag rullar många taxibilar med enbart en patient på vägarna. Linda Frohm tror att fler samordnade resor, så att fyra personer från exempelvis Kalix som har tid på Sunderby sjukhus åker gemensamt, skulle vara en lösning.

– Sen tror jag att den samhällsdebatt vi har nu där man lyfter frågan om miljö och klimat kommer innebära att gemene man tar sig en funderare.

I sitt förslag till regionfullmäktige nu till veckan vill regionledningen att patientavgifterna höjs. 

Bland annat vill man höja högkostnadsskyddet för sjukresor med taxi från 1 600 till 2 400 kronor, vilket man tror kommer innebära en kostnadssänkning med 7,2 miljoner kronor.

– Den ökade avgiften kommer inte ge de stora pengarna utan det är ett förändrat resebeteende som behövs.

När det gäller dialyspatienten Michael som Norrbottens Media pratat med vill Linda Frohm inte uttala sig om det enskilda fallet.

– Nu har regiondirektören fått i uppdrag att genomlysa det här och sen tar vi ett beslut i hur vi kan förtydliga riktlinjerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!