Så vill de öka bostadsbyggandet i Norrbotten

Tillståndsprocesserna måste kortas, utredningarna måste startas tidigare och entreprenörerna måste komma in i planeringen tidigare för att få byggbara detaljplaner. Det är något av det som skulle kunna få fart på bostadsbyggandet i Norrbotten. "Man ser värdet av att kalla ihop många i branschen", säger Erik Ranängen ordförande i Bygg och fastighetsbranschrådet.

Ett 40-tal personer inom byggbranschen under Erik Ranängens ledning hade kommit samman för att diskutera hur man ska få fart på bostadsbyggandet i Norrbotten.

Ett 40-tal personer inom byggbranschen under Erik Ranängens ledning hade kommit samman för att diskutera hur man ska få fart på bostadsbyggandet i Norrbotten.

Foto: Reino Jillker

Norrbotten2023-02-15 16:47

En byggprognos för 2023 säger att det blir en nedgång i Sverige med 10 procent. Norra Sverige skiljer sig dock från övriga landet då byggandet kommer att öka från redan höga lägen.

– Det är en omfördelning där bostadsbyggandet går ner men vi ökar på annat, säger Erik Ranängen, ordförande i Bygg och fastighetsbranschrådet, som kallat till ett seminarium med fastighetsägare, entreprenörer, kommunen, och myndigheter för att diskutera hur man ska få fart på bostadsbyggandet i Norrbotten.

I dag tar plan och tillståndsprocessen i genomsnitt fem år, men skillnaderna kan vara stora mellan olika projekt inom en kommun, mellan kommuner eller länsstyrelser. Ledtider som ser ut att öka.

– Det här säger oss att det finns lagstiftningsproblem men även att det finns utmaningar när det gäller själva processen med tillämpningen, säger Nancy Mattsson som leder samordningsprojektet Bygg i tid, där fastighetsägare och stora entreprenörer i Sverige ingår.

För tio månader sedan gjorde de en samhällsekonomisk analys som visade att ett års fördröjning av ledtiden gjorde att produktionskostnaderna i goda tider ökade väsentligt.

– Det uteslöt fler ur normalhushållen från att nå en bostad. Ur ett nationellt årsbyggande så innebär detta att ungefär 5 000 färre hushåll med normalinkomst kan flytta in i en bostad som de behöver, säger Nancy Mattsson.

Till 2030 ska 25 000 bostäder byggas i Skellefteå, Luleå, Boden, Gällivare och Kiruna kommuner. 

– Jag har föreslagit att man i Västerbotten och Norrbotten gör en testbädd. Där kan man testa nya idéer som ett förenklat strandskydd. Norrbotten och Västerbotten har minst exploaterad strandyta i Sverige men det vore bra att kunna bygga mera vattennära för att attrahera människor att flytta till länen, säger Eva Nordström, avgående samordnare för hållbart samhällsbyggande i Norrbotten och Västerbotten.

Även tidigare planering av bostäder för de tillfälliga entreprenörerna kan påverka bostadstillgången på sikt.

– Det är viktigt att kommunerna börjar bygga bostäder för de som ska arbeta här under lång tid parallellt med de tillfälliga entreprenörsbostäderna, säger Mikael Brännström, Bravida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!