Så tycker partierna

Partierna i regionfullmäktige svarar på hur de ska säkerställa en god akutsjukvård i hela länet.

Partierna är överens om att Kiruna sjukhus och de övriga fyra sjukhusen även i fortsättningen ska erbjuda akutsjukvård.

Partierna är överens om att Kiruna sjukhus och de övriga fyra sjukhusen även i fortsättningen ska erbjuda akutsjukvård.

Foto: Jonas Andersson

Norrbotten2018-07-31 05:00

Centerpartiet

Nils-Olov Lindfors, oppositionsråd: "Akutsjukvård säkerställs genom en förändrad organisation av hälsocentralerna samtidigt som akutsjukvården på våra sjukhus utvecklas. En vård som är nära människorna och drivs av läkare med egna mottagningar (se exempel från Norge). Denna organisation leder till fler fasta läkarkontakter och minskar behovet av stafettläkare. Alla fem sjukhus ska vara kvar med olika specialiteter. Förmågan att genomföra akuta insatser och specialistsjukvård bygger upp en stabilare hälso- och sjukvård i länet."

Liberalerna

Jens Sundström, oppositionsråd: "Vi ska ha fem akutsjukhus och en utbyggd ambulansverksamhet. Med distansteknik och genom att köpa in sjukvårdstjänster på respektive ort så ska patienterna få resa mindre."

Miljöpartiet

Annika Eriksson, förstanamn på regionlistan: "Alla fem sjukhus ska finnas kvar, men ha olika inriktningar. Sunderby sjukhus är vårt regionsjukhus med länets alla specialiteter. Gällivare sjukhus ska ha akut omhändertagande och viss opererande kapacitet. I Kiruna planeras, i samråd med LKAB, för en nybyggnation av Kiruna sjukhus. Piteå sjukhus ska ha akut omhändertagande och planerade operationer. Kalix sjukhus ska ha akut omhändertagande och en digital profil samt utveckla distansvården för Norrbotten. Det är viktigt att säkerställa en bra transportkapacitet i hela länet med ambulanser, helikoptrar och ambulansflyg."

Moderaterna

Linda Frohm, förstanamn på regionlistan: "Moderaterna anser att vi behöver ha kvar och utveckla de fem sjukhus som vi har i länet. Vi måste klara av att rädda hjärta och hjärna vid alla enheter. Vi menar att det inte räcker att ha akut omhändertagande utan vi måste faktiskt bedriva akutsjukvård på alla fem sjukhus."

Norrbottens sjukvårdsparti

Kenneth Backgård, oppositionsråd: "Ja, alla fem sjukhus skall finnas kvar. Självklart ska det finnas akutsjukvård vid varje sjukhus. Det är mycket som raserats under åren, så en återuppbyggnad av fullvärdig akutsjukvård kan ta ett tag. Det finns enligt mig numer ingen evidens för att mindre sjukhus skulle vara sämre eller dyrare än större. (Dokument inifrån SVT) Kompetens sitter inte i huskroppar, utan i innehåll. Det bör finnas tillgång till röntgen och MR-kamera, anestesiolog och på sikt akutkirurgi på varje sjukhus".

Socialdemokraterna

Anders Öberg, regionråd: "Norrbottens sjukvård är omfattande med fem sjukhus och drygt 30 hälsocentraler. Ambulanser finns där den akuta sjukvården behövs. De fem sjukhusen ska klara det akuta omhändertagandet för att rädda hjärta och hjärna. Vi kommer behöva stärka de olika sjukhusen med kunskap och ny teknik utifrån det behov som finns inom sjukhusets upptagningsområde. Vårt löfte till norrbottningarna är att alla ska få en kontakt med vården samma dag."

Sverigedemokraterna

Robert Håkansson, förstanamn på regionlistan: "Vi vill avlasta sjukhusens akutavdelningar genom att öppna fler 'lättakuter' som är öppna på kvällar och helger. Med tanke på de långa avstånden i Norrbotten är det en självklarhet att alla fem sjukhus i länet ska ha fungerande och bemannade akutavdelningar och att transporterna mellan sjukhusen måste fungera tillfredsställande. Det ska inte spela någon roll var i Norrbotten man bor, man ska ha tillgång till bra akutvård ändå. Personalen på akutavdelningarna är så klart också väldigt viktig. Deras arbetsvillkor och arbetsmiljö måste fungera. Akutsjukvård handlar om att rädda liv, och vi har inte råd att göra besparingar på den."

Vänsterpartiet

Glenn Berggård, regionråd: "Akutsjukvård på fem sjukhus och på hälsocentraler och i ambulanssjukvård i kommuner utan sjukhus. Ambulanshelikopter i Gällivare med förbättrade allvädersegenskaper. Hög kompetens och utrustning på ambulanser i alla kommuner, speciellt i kommuner utan sjukhus. Obsplatser i egen regi eller i samverkan med kommuner vid långa avstånd till sjukhus. Utveckla 1177. Varje sjukhus ska ha minst en länsspecialitet. Samverkan ska stärkas mellan specialistsjukvård, primärvård och kommunal vård och omsorg för att åstadkomma bättre vårdprocesser och en säkrare och tryggare helhetssituation för den enskilde."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!