Så tar du dig igenom första jobbveckan

Mår du dåligt när semestern närmar sig slutet och vardagen väntar? ”Känslorna försöker säga dig någonting, ta reda på vad” säger Lena Jansson, samtalsterapeut.

TIPS. "Skapa förväntan i stället för förskräckelse" säger Lena Jansson.

TIPS. "Skapa förväntan i stället för förskräckelse" säger Lena Jansson.

Foto: Lotta Nilsson

Norrbotten2017-08-16 16:31

Många mår dåligt när semestern närmar sig slutet och det är dags att återgå till jobbet.

Det kan vara så illa att sista semesterveckan ägnas åt att gruva sig för återgången till rutinerna.

– All omställning är jobbig. Det är naturligt att vilja fortsätta ledigheten. I vardagen kan de kontinuerliga kraven kännas jobbiga, under semestern är det de egna kraven som styr, säger Lena Jansson.

När känslan är mer än så, är det en god idé att ta reda på varför.

– Om det känns som himmel och helvete, då kanske det behövs en förändring. Nästa steg är att ta reda på hur man ska gå tillväga och vilka steg man behöver ta för att sedan agera, säger Lena Jansson som tillägger att tillvaron inte är så vit och svart som vi kanske intalar oss.

– Det är lätt att missa den realistiska synen på saker och ting. Det är inte bara toppendagar för att du har semester och du kan ha en fin dag även när du jobbar.

Lena Jansson säger att det handlar om att identifiera det just du mår bra av.

– Kanske ägnas semestern till stor del åt att hälsa på människor och umgås med andra människor mer än du gör annan tid på året? Ta med den vanan även sedan du börjat jobba. Njöt du av stor middag utomhus en sen sommarkväll med en massa vänner, vad var det som gjorde att du mådde bra då? Var det den goda maten, utevistelsen, vännerna? Identifiera och ta med vanan i vardagen.

Lena Jansson säger att det också handlar om inställning.

– Du kan fråga dig ”vad är det jag förlorar på att gå tillbaka till jobbet nu?” och fundera på vad du kan göra åt situationen. Vad var det som gjorde att jag valde det här jobbet? För någon är det lönen, för en annan utvecklande uppgifter och för en tredje kollegorna. Påminn dig om ditt skäl.

”Ryck upp dig” är inget bra svar till kollegan eller vännen som mår dåligt av att börja jobba.

– ”Ryck upp dig” är aldrig ett bra svar, säger Lena Jansson som tillägger att ett vanligt problem är att livsbalansen är dålig och att vi, generellt, är dåliga på att vara medvetet närvarande där vi är just nu.

Medveten närvaro kräver träning.

– Vi förväntar oss ofta en ”quick fix” men det finns inte. På samma sätt som du går på gymmet för att bygga upp muskler, så behöver du träna dig på att vara medvetet närvarande. Medveten närvaro är inte till för att bota din ångest, den ger dig kraften att våga känna det du känner och vara där du är.

Så, hur gör du själv när du ska gå från semester till arbete igen?

– Jag försöker vända tillbaka dygnet. Jag jobbar mycket med visualisering om hur första dagarna kommer att vara och vilka jag kommer att träffa. Jag bygger upp en förväntan i stället för en förskräckelse. Jag lägger också in saker jag mår bra av, för att förgylla vardagen, säger Lena Jansson som illustrerar det med livshjulet enligt ACT (Acceptance and Commitment Therapy).

ACT är en utveckling av Kognitiv Beteendeterapi (KBT) och livshjulet syftar till att skapa en visuell bild av nuläget och vad som behöver förändras.

– God hälsa, ett utvecklande arbete, egen tid och tid med vänner är viktigt för mig. Om ett område inte uppfylls tillräckligt, då har jag inte balans och då behöver jag ta itu med den saken för att må bra. Hur är det med din livsbalans, snurrar hjulet bra?

Så återgår du lättare till vardagen

-”Plocka russinen ur kakan”. Fortsätt med det som fick dig att må bra under semestern. Är det att gå ut och äta en kväll i veckan? Gör det. Är det att vara vaken längre en kväll i veckan? Gör det

- Planera in saker att se fram emot, det kan vara något så enkelt som en middag med vänner i oktober

- Skapa förväntan i stället för förskräckelse

- Ställ rimliga krav på dig själv och planera in små andningshål i vardagen

- Sinnesrobönen: "Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden!"

Källa: Lena Jansson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!