Riksdagsledamot Mattias Karlsson i Moderaterna.
– Resultatet var väntat. Jag trodde kanske att de skulle komma överens eller att Löfven skulle välja att avgå innan. Det är en historisk dag då det är första gången riksdagen fäller en regering via misstroendeförklaring.
Vem bär ansvaret?
– Ansvaret ligger slutligen på statsministern. För mig var det naturligt att rösta på att fälla honom i dag. Det är riksdagen som bestämmer om politiken och regeringen har inte kunnat säkra en majoritet. Som statminister måste man kunna förankra sin politik.
Är det här ett svek mot väljarna?
– Tvärtom från vår sida. Vi följer väljarnas vilja i det här. Det fanns partier i under hela valrörelsen argumenterade för att byta ut partiledare. De svek sina väljare när de ingick i januariavtalet.
Hur skulle ett extraval påverka ditt parti?
– Vi går oerhört starkt i opinionen just nu. Det är många som uppskattar vår mer pragmatiska politik där vi pratar med alla partier.
Hur kommer det här påverka politiken framöver?
– Jag tror det ligger i riktningen att vi kan få ett extra val inom tre till fyra månader. Jag tror att alla partier och politiker skulle vara beredda på att möta väljarna.
Vill ni se ett extraval?
– Jag tror att det kanske är det allra bästa. Det skulle lösa upp många knutar. Väljare får ta ställning till alternativ som är bäst. Vi skulle förmodligen vinna ytterligare några mandat.
Drabbas inte Sverige av det här?
– Det är inte min bedömning. Sverige kommer ha en regering även om det är en övergångsregering. Riksdagen kommer fortsätta att fungera som tidigare. Det här är en seger för parlamentarismen och demokratin i Sverige.
Riksdagsledamot Linda Modig i Centerpartiet:
– Misstroendeförklaringen var väntad utifrån beskeden som kom i helgen.
Vem bär ansvaret?
– Det är Vänsterpartiet som har kastat ut Sverige i politisk osäkerhet och kris. Vi har jobbat med det här under helgen och har gett dem en kompromiss och det dög inte. Nu är det upp till dem tillsammans med Moderaterna, SD och KD att ta ansvar om vad som händer härnäst.
Vad kommer härnäst?
– Jag utgår från att högerpartierna och vänstern har en plan för fortsättningen. Allt annat vore djupt ansvarslöst.
Är det här ett svek mot väljarna?
– Det kan jag inte bedöma utan det tycker jag att väljarna ska få pröva i val. Det är knepigt med Vänsterpartiet då de har tolererat regeringen på de här premisserna och nu hotat utlösa regeringskris på ett betänkande från en offentlig utredning och inget skarpt regeringsförslag.
Hur skulle ett extraval påverka ditt parti?
– Vi är beredda och räds inte ett nyval av flera orsaker. Blir det ett val nu eller nästa år så är vi redo.
Kan ni tänka er att ingå i en regering med andra partier?
– Vi går till val som ett borgerligt grönt socialt parti i den politiska mitten. Det är uteslutet att ge Sverigedemokraterna inflytande över Sverige. Eller att Vänsterpartisterna får det.
Hur kommer det här påverka politiken kommande tiden?
– Senaste dagarna visar vad som händer när ytterkantspartierna får makt, då försätts landet i kaos. Det här är värsta tänkbara förutsättningar då vi har en pandemi och ska starta upp Sverige ekonomiskt igen, säger Linda Modig.
Riksdagsledamot Eric Palmqvist i Sverigedemokraterna:
– Resultaten av röstningen var väntad givet vad partierna hade deklarerat före och under helgen.
Är det ett misslyckande eller seger?
– Det är ett misslyckande för regeringen. De ska se till att de har majoritet för sin politik i kammaren. Det är lyckat för svensk demokrati för att det här visar att riksdagen kan granska och fälla en regering om den agerar mot en majoritet. Det är ett styrketecken för den demokratiska processen.
Vem bär ansvaret?
– Det är statsministerns ansvar. Det är han som bildar regeringen och ska se till att de har majoriteten för sin politik. Är det parlamentariska läget svagt så måste han kanske söka kompromisser för att få majoritet. Det kan ju vara dyrköpt och svårsmält men det är ansvaret som vilar på statsministern.
Hur skulle ett extraval påverka ditt parti?
– Det vill jag inte spekulera kring. Det är inte utlyst extraval ännu. Statsministern har en vecka på sig.
Kommer det här innebära större inflytande i politiken för er?
– Det vill jag inte heller föregripa men efter i dag så har nog statsministern ingen välvilja att ge oss ökad inflytande. Vi får ser vad som kommer på bordet, säger Eric Palmqvist, riksdagsledamot.