Så påverkas Norrbotten av rekordbudgeten

S går med på sänkta inkomstskatter – och C och L accepterar att den höjda a-kassan förlängs. Regeringens höstbudget präglas av många stora och smärtsamma kompromisser.

Peter Eriksson (MP) tycker att budgeten har en grön prägel.

Peter Eriksson (MP) tycker att budgeten har en grön prägel.

Foto: ALI LORESTANI/TT

Norrbotten2020-09-21 13:10

Under måndagen presenterades regeringens höstbudget, som är rekordstor med ett reformutrymme i 100-miljardersklassen.

Tillsammans med samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna gör S- och MP-regeringen bland annat en klimatsatsning på 9,7 miljarder kronor. De största posterna går till att minska utsläpp från transporter, varav två miljader är ett riktat stöd till regionala myndigheter som ansvarar för kollektivtrafiken.

– En del av det går ju till Norrbottens kollektivtrafik. Även biobränslesatsningarna påverkar norra Sverige. Vi producerar bränsle hos oss och det är lägre elpriser här, säger Peter Eriksson (MP), Kalixbo och minister för internationellt utvecklingsarbete.

Norrbottens 14 kommuner får 600 miljoner att dela på. 175 miljoner av dem går till Luleå. 

– Och min hemkommun Kalix får 40 miljoner.

Dessutom tilldelas Region Norrbotten 260 miljoner i budgeten.

– Nu diskuteras besparingar i regionen, med dessa medel blir det en andningspaus i nedskärningen av sjukvården.

Coronakrisen har gjort sitt avtryck i budgeten och det finns många satsningar på att få ut fler i arbete. En av dem är att arbetsgivaravgiften sänks för personer mellan 19 och 23 år. Pengar läggs även på utbildningsväsendet.

– Vuxenutbildningarna kommer öka kraftigt och Luleå tekniska universitet kommer få 471 fler utbildningsplatser.

Trots alla satsningar för att stimulera ekonomi och tillväxt står Eriksson fast vid att budgeten är bra för klimatet.

– Det har gjorts stora satsningar för att få ut folk i jobb efter corona. Vi anser att budgeten har en grön riktning och kan bidra till den gröna omställningen.

Det finns flera satsningar i budgeten som specifikt berör landsbygden. Bättre vägunderhåll, satsningar på hållbar besöksnäring och landsbygdsföretagande, stöd till bredbandsutbyggnad, pausad BNP-indexering av skatten på bensin och diesel samt ett fortsatt kraftfullt landsbygdsprogram under övergångsperioden.

Riksdagsledamoten Linda Modig (C) är nöjd med satsningarna.

– Det är viktiga satsningar för besöksnäringen i Norrbotten då de stängda gränserna inte varit bra för oss när det kommer till det, säger hon.

Modig är även nöjd med att vägunderhållet, med fokus på landsbygden, ska förbättras. Förslaget är att 500 miljoner årligen tillförs under perioden 2021–2023. 

– Vi har så dåligt vägunderhåll här, så det är av stor betydelse. 

Den höjda a-kassan förlängs i två år. Känns det som ett misslyckande för er i Centerpartiet?

– Det hade vi ju inte föreslagit själva, men man måste kompromissa. Men vi är nöjda med att totalt 30 miljarder läggs på skattesänkningar.

Ida Karkiainen (S), riksdagsledamot, kommenterar skattesänkningarna så här: 

– Så klart hade de inte blivit av om vi hade majoritet. Men jag tycker att vi har fått en bra prägel på dem, de är främst till för dem med låg inkomst.

Vilka delar är du nöjdast med?

– De generella välfärdssatsningarna kommer vara positiva för Norrbotten. Även sakfrågor som bredbandsutbyggnad och landsbygdsprogrammet är av stor vikt här uppe.

Dessutom satsas 1,5 miljarder på förlossningsvården.

– Det innebär att vi kan ge möjlighet att bo på patienthotell, utan att stå för kostnaden själv, om resvägen är lång. Det är av stor betydelse i vårt län, säger Emilia Töyrö (S), riksdagsledamot.

När det kommer till satsningarna på försvaret är allt inte presenterat. Linda Modig (C) hoppas på att det satsas på K4 i Arvidsjaur. 

– Norrbotten har en stor roll i det svenska försvaret och det är viktigt att man får öva på arktisk förmåga, så jag hoppas på det utfallet, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!