Skadorna på skog har de senaste decennierna eskalerat och kommer sannolikt fortsätta göra det, inte minst som följd av klimatförändringar, skriver forskare från SLU i en ny rapport.
Totalt har 1,4 miljoner hektar ungskog inventerats i Sverige och forskarna ser vissa skillnader mellan länen. Flest skadade unga träd syns i Jämtland med en andel på 34 procent. I Norrbotten var 25 procent av träden skadade och minst drabbad var Västerbotten med 22 procent.
Majoriteten av skadaorna orsakas av älg, men i Norrbotten ökar skadorna orsakade av törskatesvamp. Svampens sporer färdas genom luften och lever sedan som en parasit på trädet, vanligtvis tall. Ett angrepp kan visa sig genom torra döda trädtoppar.
Flera tänkbara orsaker till ökningen har diskuterats bland forskare. Såväl temperatur som årsnederbörd har stigit i Norra Sverige de senaste 30 åren vilket påverkat luftfuktigheten, och alla slags svampar gynnas av hög luftfuktighet i alla delar av sin livscykel. Sporerna blir fler, de överlever längre, de gror fortare och svampen växer snabbare.
Dagens moderna skogsbruk är dock inte oskyldig i den ökade spridningen. Enligt SLU planteras tall i en ökande grad i så kallad "granmark" som är både fuktigare och näringsrikare än marken där tall normalt växer. I sådana områden trivs även skogskovall som forskare tror är den största källan till spridningen av törskatesvamp.