Flyktingströmmen har blivit en rännil.
– Knappt det, säger Torsten Fors, ansvarig för integration på länsstyrelsen.
Gränskontroller och nya regler för anhöriginvandring och uppehållstillstånd väntas minska antalet flyktingar än mer, det gäller även ensamkommande barn.
Första halvåret anlände 2 139 asylsökande till Sverige. Förra året kom det 162 877.
– Nu ligger vi till och med under det som är normalt och det kommer nog att dras ned än mer, säger Fors.
Det innebär bland annat att antalet flyktingar har minskat i år, trots att länet har fått ta emot 383 nya flyktingar fram till 1 juli. Men det är ändå drygt ett tusen färre personer på asylboenden och hem för ensamkommande barn just nu jämfört med 2015.
Som Kuriren berättat har alltså Migrationsverket just nu överkapacitet och den förväntas inte fyllas i närtid. Migrationsverket ser just nu över sin organisation med anledning av detta. Region Nord består av landets fyra nordligaste län.
– Vi måste dra ned boendekapaciteten till de behov vi har nu. Vi kommer att bli klar med den översynen i september som det ser ut, säger Jan Torneus, expert på Migrationsverkets kontor i Boden.
Han berättar att verket prioriterar boenden där de asylsökande kan ha eget hushåll.
– De ställen utan självhushåll och där kost ingår är de där vi flyttar ut först, säger Torneus.
Ni flyttar alltså från hotell till lägenheter?
– Ja. Om man sammanfattar det kort.
Den takt som avtalen med hotellen sägs upp bestäms av längden på avtalstiderna.
Även behoven av boenden för ensamkommande barn och ungdomar har minskat. Migrationsverket har nyligen sagt upp avtalet med landets alla kommuner av den anledningen.
– Man ersätter den med en ny fördelningsmodell som är mer rättvis, säger Torsten Fors, länsstyrelsen.
Den går i korthet ut på de ensamkommande fördelas ut på kommunerna i proportion till deras folkmängd.
– Det innebär att små kommuner får väldigt få barn. Översatt till norrbottniska förhållanden kan man säga att kommer det exempelvis 3 000 ensamkommande barn till landet i år så kommer kommuner som Arjeplog och Överkalix att bara behöva ställa upp med två-tre platser, säger Fors.
Samtidigt finns de allra flesta av alla flyktingar som kom till länet under 2014-15 kvar här. Genom omflyttningar har alltså antalet minskat men det finns just nu 6 225 kvar i Migrationsverkets rullor.
Framtiden då?
– Det går upp och ned hela tiden, jag törst inte sia, säger Torneus.
– Det händer nya saker hela tiden, det är aldrig lugnt, säger Fors.
Migrationsverket kommer med en ny prognos för svensk flyktingmottagning på måndag. Då kanske det finns ett svar på frågan.