Så många fästingar har hittats i länet

Längre somrar och mildare vintrar gör att fästingen letat sig norrut. Projektet "rapportera fästing" uppmanar medborgare att skicka in bild på fästingar som hittas i länet.

Anna Omazic, forskare SVA, förklarar att 'rapportera fästing' är en del av ett stort EU-projekt som heter Infectious Disease alert (IDAlert).

Anna Omazic, forskare SVA, förklarar att 'rapportera fästing' är en del av ett stort EU-projekt som heter Infectious Disease alert (IDAlert).

Foto: Pressbild

Norrbotten2023-07-28 18:00

Sedan projektet "rapportera fästing" startade i maj har der rapporterats in 16 600 fästingar i Sverige, varav 211 stycken är från Norrbotten. Projektet är av Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och är till för att kartlägga hur många och vilka arter fästingar vi har i Sverige. 

– Fästningarna verkar ha ökat i antal under de senaste åren och även ökat sin utbredning norrut, säger Anna Omazic forskare vid SVA. 

'Rapportera fästing' är ett nationellt projekt där alla som hittar fästingar uppmanas att skicka in en bild på den till SVA. Bilderna som skickas in kommer användas till att utveckla ett AI-system som identifierar fästingarter via en app. 

– Hittills har vi fått in från olika delar av landet men väldigt lite från inre Norrland. 

Det är främst arterna flyttfågelfästing, kennelfästing, brokig hundfästing och nykomlingen taigafästing som är viktiga att kartlägga på grund av dess allvarligare symtom och högre dödlighet.

– De kan bära med sig smittämnen som vi inte har i Sverige idag och helst vill undvika. 

Exotiska fästingar kommer till Sverige genom att bland annat lifta med flyttfåglar som har varit i exempelvis Afrika eller södra Europa. Varmare temperaturer året om har gjort att fästingarna enklare överlever både vinter och sommar.

undefined
Brokig hundfästing. Bilden är från webbverktyget Rapportera Fästing och inskickad till SVA för artbestämning.

Sjukdomarna som fästingarna bär på är främst borrelia och TBE. I Norrbotten har det främst rapporterats vanlig fästing och det finns inga konstaterade fall av TBE. Det luriga är att taigafästingen och vanlig fästing är så lika att det inte räcker med foto att urskilja dem, ens för forskare. 

– Vi försöker uppmana människor som inte är så vana att se fästingar varje dag att man verkligen kollar igenom kroppen och djurens päls för att kunna avlägsna fästingar som kryper eller precis satt sig fast.

Det tar ungefär 24 timmar efter bettet för borrelia att sprida vidare till oss, TBE förs över direkt via bettet. Bara för att fästingarna bär på sjukdomarna är det inte säkert att de överför dem. 

– Man ska absolut vistas i skog och mark utan att vara oroad, fästingar finns där på samma sätt som mygg och knott och annat elände. 

Projektet håller på tills 2027 och i framtiden kommer det gå att skicka in fästingar till SVAs labb för undersökning. 

– Vi är väldigt intresserade av fästingar just från Norrbotten, vi uppmanar alla att rapportera fynd och det är viktigt att skicka med en bild, säger Anna Omazic.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!