Psykisk ohälsa har ökat kraftigt i Sverige sedan 2010. Bland annat märks det på hur många som sjukskriver sig. På sju år har andelen sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa ökat från 26 procent till 37 procent i Norrbotten. I jämförelse med rikssnittet är den siffran låg då den genomsnittliga ökningen i landet har gått från 28 procent till 45 procent. Norrbotten hamnar längst ner på listan över sjukskrivningar som beror på psykisk ohälsa.
– Andra samhällsfaktorer spelar nog också roll. Till exempel att vi har en väldigt låg arbetslöshet, och samarbetar med myndigheter och arbetsgivare så att personer ska kunna få stöd så tidigt som möjligt för att det inte ska bli aktuellt med en lång sjukskrivning, säger Ulla Isaksson, verksamhetsstrateg på hälso- och sjukvårdsenheten rörande bland annat sjukskrivningar på Region Norrbotten.
Tillsammans med kommunerna, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, arbetsgivare och brukarorganatisationer arbetar regionen aktivt för att förbättra hälsan i länet.
– Dels är det ett förebyggande arbete som vi satsar på inom regionen och tidiga insatser inom primärvården för att vi ska kunna möta patienten i ett tidigt skedde när de söker hjälp. Det ställer krav på att personalen har rätt kompetens så att de kan bemöta patienten. Därför har vi satsat på att öka antalet kuratorer, psykologer och behandlare inom KBT (kognitiv beteendeterapi).
Det är också möjligt att få hjälp via nätet nu för tiden.
– En patient kan gå in via 1177 och få KBT på nätet med en behandlare som hjälper till med behandlingen.