Så blir sommarvädret i Norrbotten... kanske

Världens största meteorologiska institut har släppt sina prognoser för hur sommaren i Norrbotten kommer att bli och så här tror de att sommaren kommer att se ut.

Sommaren i Norrbotten kan vara fylld av både solsken som regn och rusk, men såhär förutspår några av världens största meteorologiska institut att sommarvädret kommer att bli.

Sommaren i Norrbotten kan vara fylld av både solsken som regn och rusk, men såhär förutspår några av världens största meteorologiska institut att sommarvädret kommer att bli.

Foto: Andreas Walitalo Johan Nilsson/TT

Norrbotten2019-05-20 06:00

En väderprognos brukar under det första dygnet ofta vara ganska träffsäkert. I snitt får prognosen för de kommande 24 timmarna rätt i 85 procent av fallen. När prognoserna sträcker sig fem dygn framåt i tiden sjunker träffsäkerheten ned mot runt 60 procents säkerhet. Det kanske säger er något om hur exakta dessa sommarprognoser är, men när flera av världens största meteorologiska institut bjuder på sommarprognoser, så kan vi bara inte låta bli. Så så här blir alltså sommarvädret!... kanske.

Europeiska centret för väderprognoser, ECMWF är en av de största datakällorna som Sveriges egna institut, SMHI, använder sig av. De tror på en högst ordinär juni månad med ett väder som sannolikt bjuder på "normala" temperaturer (cirka 18 grader i snitt) och en normal mängd nederbörd, varken mer eller mindre. Även julimånad ser ut att bli förhållandevis "normal" dock med en marginellt högre chans för lite mer nederbörd än vanligt. I augusti och framåt september ser det dock ut som att värmen kan komma att dröja sig kvar. Framåt september menar ECMWF att det sannolikt kommer bli varmare än vanligtvis under den tiden på året. Ska man alltså tro på ECMWF:s långtidsprognoser så kan vi vänta oss en väldigt ordinär sommar sett till temperaturen, men en relativt lång sådan.

IRI, det Internationella institutet för klimatforskning som ligger i Columbia, USA, förutspår även de en sommar utan några rekord. Får man tro på dem blir det dock något varmare än vad ECMWF förutspår. IRI tror på något högre temperaturer under juni och juli. Likt ECMWF tror även IRI på att sommarvärmen dröjer sig kvar framåt september, även fast de inte är riktigt lika optimistiska som ECMWF.

Accuweather,ett av världens största bolag för väderprognoser tror på en temperaturmässigt väldigt genomsnittlig juni i Norrbotten. En medeltemperatur på 18 grader under månaden med en kylig inledning och en varmare avslutning hintar deras prognos mot. Även julimånad ser enligt Accuweather ut att bli en högst ordinär sådan. En genomsnitts temperatur på strax under det normala snittet, men i gengäld tror bolaget på endast en handfull regndagar. Accuweathers långtidsprognos sträcker sig fram till mitten av augusti och där tror de på riktigt fint väder, med temperaturer runt 20 grader och mycket sol. Anmärkningsvärt nog så visar deras prognos inte på en enda regnig dag under augustimånads första halva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om