Så arbetar LKAB med gruvsäkerhet

Säkerheten kommer först, men ändå sker olyckor i gruvorna. Norrbottens Affärer har kollat med LKAB hur arbetet med gruvsäkerhet går till.

Sjunkit. Olycksfallsfrekvensen inom LKAB för 2016 var 6,9 olyckor med frånvaro per en miljon arbetstimmar Under de senaste decennierna har olycksfallsfrekvensen sjunkit, från över 100 år 1980 till 6,9 2016.

Sjunkit. Olycksfallsfrekvensen inom LKAB för 2016 var 6,9 olyckor med frånvaro per en miljon arbetstimmar Under de senaste decennierna har olycksfallsfrekvensen sjunkit, från över 100 år 1980 till 6,9 2016.

Foto: Fredric Alm, LKAB

Norrbotten2017-10-27 09:00

Gruvsäkerheten är ständigt på agendan och ett högprioriterat område inom LKAB. 2006 infördes ett nytt förhållningssätt gällande säkerhetskulturen i verksamheten, ”Säkerheten först”. Fokus ligger på att öka riskmedvetenheten hos medarbetarna.

– Det är viktigt att vi känner till våra risker och visar engagemang i att identifiera, rapportera och eliminera olycksfallsrisker. Att vi har en dialog på arbetsplatserna om säkerhet och arbetsmiljö, så att ingen ska skada sig på jobbet, säger Kaisu Nilsson, avdelningschef för arbetsmiljöavdelningen på LKAB.

Jobbar ni med några nya satsningar inom säkerhetsarbetet?

– I syfte att minska olycksfall och ohälsa väljer vi varje år prioriterade fokusområden med obligatoriska aktiviteter som alla arbetsplatserna ska arbeta med. Under 2016 och 2017 har kommunikation samt organisatorisk och social arbetsmiljö varit fokusområden, säger Kaisu Nilsson.

– Vi har också en mycket omfattande utbildningsverksamhet inom arbetsmiljö­området. Alla medarbetare ska genomgå utbildning i säkerhetskultur.

Ändå sker det olyckor i gruvorna, varför?

– LKAB har en komplex verksamhet, från brytning av malm under jord, förädling i verken ovan jord, transporter under och ovan jord samt järnvägstransporter. Utöver detta har vi verkstäder för underhåll av utrustningar och maskiner som innebär en del riskfyllda miljöer där det kan inträffa olycksfall.

Vad brister när det sker olyckor?

– De flesta olycksfallen inträffar i kategorin snubbling på ojämna underlag eller halkning på golv och is samt hantering av verktyg och maskiner. Vi publicerar alla olycksfall där de inblandade måste vara frånvarande efteråt på vår hemsida med syfte att lära oss av olyckor samt att förbygga att det ska inträffa på andra arbetsplatser.

Vilken säkerhetsutbildning får de entreprenörer som jobbar åt er i gruvan?

– Vi har samarbete och kommunikation med våra entreprenörer och leverantörer via vår inköpsavdelning och kontaktpersoner. Vi har även sammanställt en leverantörshandbok med de regler som finns på LKAB, som delas ut till alla. Alla ska, innan de får inpassering, ha genomgått en säkerhetsutbildning. Eventuellt kan andra utbildningar vara aktuella, till exempel utrymningsvägar. Men det är alltid entreprenörens och leverantörens egna arbetsgivare som har arbetsmiljöansvaret och ska se till att personen har giltiga och aktuella utbildningar och certifikat för uppdraget, säger Kaisu Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!