Så är influensaläget i Norrbotten

Influensan kom tidigare till Sverige i år och särskilt till norra Sverige.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Norrbotten2016-01-16 10:11

I Västerbotten har flest fall, 36,21 per 100 000 invånare, diagnosticerats. Till exempel så har Norrbotten 19,2, Västernorrland 14,81 och Jämtland 16,57 per 100 000 invånare.

– Även Gotland ligger på 36, men det blir svårt att värdera eftersom det bor så få där, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Västerbotten.

Stephan Stenmark säger att de första influensafallen var flera veckor tidiga och började dyka upp redan i november.

– Influensan tog riktig fart i december, sedan fick vi en minskning under jul och nyår och nu kommer den förmodligen att öka igen i flera veckor framöver, i alla fall om man ser till hur det brukar se ut, säger han och fortsätter:

– Vi verkar ha haft högre fart här i Västerbotten, men övriga Sverige kommer nog att komma ikapp, säger han.

Särskilt den kalla, torra luften uppe i norr gynnar influensaviruset.

– Det är vätskedropparna när man nyser eller hostar som viruset åker på. När luften är kall och torr blir dropparna ännu mindre och kan segla längre i luften och ta sig längre ned i luftvägarna, säger han.

Han har flera råd för att undvika att man drabbas och smitta någon annan om man väl åker dit.

– Var hemma när du är sjuk. Man brukar vara smittsam ungefär en vecka efter att man insjuknar. Ofta blir man plötsligt sjuk. Man får feber, ont i kroppen och torrhosta. Sedan ska man tvätta händerna ofta, nysa i armvecket och vaccinera sig om man befinner sig i riskgruppen.

Förutom att viruset sprids genom att man hostar på varandra så kommer det ofta in i slemhinnorna för att man har virus på händerna och sedan kliar sig i ögonen eller ska ta bort mat från tänderna.

– Så tvätta alltid händerna innan du äter till exempel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!