Statens Geologiska Undersökning (SGU) har rapporterat grundvattennivåerna för juli månad och läget är fortsatt allvarligt för Götaland, Svealand och södra delarna av Norrland. Där är nivåerna mycket lägre än vad som är normalt för den här tiden på året. I Norrbotten har dock vattennivåerna ökat. Men det innebär en annan typ av problematik.
– När vi har höga flöden finns en ökad sårbarhet i och med att vattentäkter kan förorenas, säger Malin Naess på Länsstyrelsen i Norrbotten.
Dessutom innebär höga flöden i samband med högre temperatur att ytvattnet kan värmas upp och därmed ökar risken för bakterier.
– Men i stort är risken för påverkan väldigt liten. Det är i sådana fall om man har egen brunn och bor nära jordbruksområden, säger Nils Ohlanders, grundvattengeolog på SGU.
Han berättar att Norrbotten redan tidigt i år kunde avfärda risken för lågt grundvatten.
– I norr är utgångsläget bättre, vattennivåerna var redan i våras lite över det normala och då kunde man se i södra Sverige hur det skulle bli under sommaren.
Att det sedan har regnat i Norrbotten under stora delar av sommarmånaderna har ytterligare bidragit till att grundvattennivån på sina ställen är långt över det normala. Även i framtiden verkar Norrbotten sitta säkert i båten, utifrån de klimatscenarion som SGU har gjort modeller på.
– Det är just låg vinternederbörd två år i rad som är en stor bidragande orsak till problemet i söder. I norra Norrland ser det inte ut så.