Den pågående utredningen om sjukförsäkringen presenteras i slutet av januari. Den kan förbättras på flera områden – men viktigast är att helheten ses över. Det säger Hanna Bergstedt, extra suppleant i socialförsäkringsutskottet.
Hon har själv inte insyn i utredningen. Men efter att utredningen presenteras ska regeringen lägga fram förslag på hur försäkringen kan förbättras.
Att människor uppenbarligen hamnar i kläm på grund av sjukförsäkringen är ett misslyckande, tycker Hanna Bergstedt.
– Jag har själv anhöriga och vänner som är utförsäkrade, och självklart når många fler berättelser oss som jobbar med frågorna på olika sätt, säger hon.
I dag kan Försäkringskassan hänvisa människor som inte är arbetsföra till ”vanligt förekommande arbeten” – arbeten som inte nödvändigtvis existerar alls. Det är ett misslyckande som behöver korrigeras, menar hon.
– Men det behövs även förtydligat huvudansvar för helheten, människor som inte är friska ska inte lämnas att själva kämpa med att få rätt hjälp.
Många vittnar om att Försäkringskassan ställer orimliga krav om läkarintyg.
Hur ska de reglerna förtydligas?
– Förtydligar man från Försäkringskassan vilket jobb på arbetsmarknaden som åsyftas så blir det också lättare att i ett sjukintyg beskriva vad som är begränsningen. Detta för att kunna ge rätt insats för att kunna komma i annat arbete om man inte på längre sikt kan utföra sitt nuvarande jobb.