S-profilen lÀmnar chefsuppdrag efter kritiken

Förre S-politikern Mats Johansson, 56 Ă„r, lĂ€mnar toppuppdraget som ABF-chef i Norrbotten – efter massiv kritik frĂ„n personalen. "En del har upplevt att de inte orkar jobba", sĂ€ger Maria Andersson Nordström, Handels.

Förre S-politikern Mats Johansson, till höger, sÀger upp sig som chef för ABF Norr, efter omfattande arbetsmiljöproblem och anklagelser om krÀnkningar mot personalen. Styrelseordförande Christian Lindgren (lilla bilden) vill inte kommentera den interna utredningen.

Förre S-politikern Mats Johansson, till höger, sÀger upp sig som chef för ABF Norr, efter omfattande arbetsmiljöproblem och anklagelser om krÀnkningar mot personalen. Styrelseordförande Christian Lindgren (lilla bilden) vill inte kommentera den interna utredningen.

Foto: Arkiv/PiteÄ-Tidningen

Norrbotten2019-10-15 20:12

Norrbottens Media kunde i slutet av augusti avslöja att ABF i Norrbotten hade drabbats av omfattande arbetsmiljöproblem. Missnöjet har varit utbrett och ett flertal anstĂ€llda har upplevt sig krĂ€nkta av högsta chefen – den förre S-politikern Mats Johansson frĂ„n PiteĂ„, tidigare verksamhetschef för Sunderby folkhögskola.

MissförhÄllandena hade eskalerat det senaste Äret, med pÄstÄdda krÀnkningar som ska ha skett pÄ ABF:s lokala sektioner, men ocksÄ i samband med resor och konferenser.

Fackliga Handels krĂ€vde dĂ€rför en arbetsmiljöutredning av arbetsgivaren – ABF:s styrelse – som avslutades för en tid sedan.

– Personalen mĂ„dde dĂ„ligt av olika skĂ€l. DĂ€rför la vi en 6:6a (begĂ€ran om Ă„tgĂ€rder kring arbetsmiljön, reds anm). Jag upplever att ABF i stort har hanterat det sĂ„ skyndsamt som möjligt, sĂ€ger regionala skyddsombudet Maria Andersson Nordström, Handels.

Hur allvarlig var situationen inom ABF?

– Det har framkommit krĂ€nkningar mot personalen. En del har upplevt att de inte orkar jobba och i stĂ€llet velat sjukskriva sig, andra har kunnat jobba vidare. Individer hanterar situationer olika.

Maria Andersson Nordström vill inte nÀrmare beskriva 6:6a-utredningens innehÄll men enligt vad Norrbottens Media erfar konstaterades att Mats Johansson har brustit i ledarskap i över 15 av de totalt 19 punkterna som granskades gÀllande arbetsmiljön.

– En fortsatt lĂ€kningsprocess pĂ„gĂ„r. Vi tar nu fram en handlingsplan och uppdaterar policyn tillsammans med ABF, sĂ„ att sĂ„na hĂ€r olyckliga omstĂ€ndigheter inte uppstĂ„r igen, sĂ€ger Handels skyddsombud.

Som en direkt följd av utredningen valde Mats Johansson att lÀmna sitt uppdrag som chef för ABF Norr i fredags. ABF:s styrelseordförande Christian Lindgren bekrÀftar detta men Àr i övrigt fÄordig i kommentarerna.

– Utredningen vill inte jag diskutera med dig. Den Ă€ger ABF internt.  

Hur tycker du att Mats Johansson har skött verksamheten?

– Han Ă€r en av de bĂ€sta ombudsmĂ€n vi har haft och har gjort ett jĂ€ttebra arbete. Sen har det hĂ€nt ett antal trĂ„kiga saker. UtifrĂ„n det har han sjĂ€lv valt att sĂ€ga upp sig.   

Hur gÄr ni vidare?

– Vi drar igĂ„ng en rekryteringsprocess, sĂ„ att vi kan hitta en ny chef för ABF Norr, sĂ€ger styrelseordförande Christian Lindgren som tills vidare leder ABF:s verksamhet i lĂ€net. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!