S: Därför ska friskolorna ha sänkt elevpeng

Kommunala skolor har skyldighet att ha beredskap för att ta emot alla elever, vilket inte friskolor har. Därför är det skäligt med sänkt skolpeng för friskolor, enligt S. "Kommun måste alltid stå med en överkapacitet och det motiverar den differentierade skolpengen", säger Linus Sköld.

Linus Sköld (S) tycker det är skäligt att sänka skolpengen för  friskolor.

Linus Sköld (S) tycker det är skäligt att sänka skolpengen för friskolor.

Foto: Nathalie Beser

Norrbotten2022-09-05 16:37

Nyligen presenterade PwC en rapport som visade att om skolpengen sänks med 10 procent, så riskerar 1 000 av 2003 grundskoleelever i friskolor i Norrbotten att gå i en skola som drivs av ett aktiebolag med negativ lönsamhet, som i förlängningen kan innebära att de måste lägga ner. 

Men att sänka skolpengen och att stoppa vinstuttagen, som socialdemokraterna föreslagit, är skäligt menar socialdemokratiske riksdagsledamoten Linus Sköld.

– Kommunen har kostnader som de fristående huvudmännen inte har och därför är det skäligt att skolpengen är differentierad. Antagandet att den är på 10 procent bygger på att kostnaderna för det utbudsansvaret är olika för olika kommuner. Det skulle varje kommun få beräkna och redovisa så att alla kan se det hur man räknat, säger Linus Sköld.

Socialdemokraterna har även tillsatt en utredning En skola utan vinstintresse som, senast den 29 februari 2024, ska utreda och föreslå hur ett förbud mot vinstutdelning från enskilda huvudmän kan införas. 

– Problemet är att drivkrafterna att göra vinst inte leder till något bra för skolan. Det leder till segregation, lägre lärartäthet, sämre behörighet hos personalen, lägre lärarlöner, sämre tillgång till skolbibliotek och elevhälsa, säger Linus Sköld (S).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!