I en interpellation som togs upp under onsdagens regionfullmäktige undrar Carina Strömbäck (S) varför regionledningen godkänt ett beslut om att ta bort frisktandvårdsavtalet.
På Region Norrbottens hemsida finns det sedan den 3 oktober information om att inte går att teckna frisktandvårdsavtal från och med 18 september. Enligt interpellationen sände dock Folktandvården ut brev med erbjudande om friskvårdsavtal till patienter fram till slutet av september.
På 1177.se under Norrbotten finns information om att det är möjligt att teckna frisktandvårdsavtal.
– Det är ett verksamhetsbeslut och inte ett politiskt beslut. Det finns i dag för få tandläkare, säger regionrådet Linda Frohm (M).
Kortfattat innebär avtalet regelbunden tandvård till ett fast pris. Efter en bedömning avgörs avgiftsklass för den enskilde patienten. Ju större risk en patient riskerar att utveckla munsjukdomar – desto högre avgiftsklass.
I sitt svar på interpellationen menar Linda Frohm att folktandvården inte lämnat den nationella modellen om frisktandvård, men däremot beslutat att inte ny- eller omteckna avtal för närvarande.
Carina Strömbäck (S) menar att det inte bara går att skylla på resursbrist.
– En hälsoplan görs för den enskilde patienten. Om en klinik saknar lediga tider kan man hänvisas till en annan.
Hon tror att beslutet kan slå hårt mot unga vuxna.
– De med dålig ekonomi kan komma att välja bort tandvård. Det i sin tur kan leda till andra sjukdomar och innebära sämre folkhälsa. Det riskerar att bli en klassfråga.
Linda Frohm menar att det inte handlar om ett politiskt beslut?
– Vi politiker kan ta över och säga att vi ska fortsätta med avtalet. Lyfta frågan i regionstyrelsen, säger Carina Strömbäck.
Något Linda Frohm medger kan ske.
– Vi kommer att titta på det här, folktandvården ingår i vår genomlysning. Det kommer att komma upp till beslut kring det här under kommande år.
I sitt svar menar hon att regionen uppfyller sitt uppdrag med att tillhandahålla tandvård till länets befolkning utifrån de prioriteringsprinciper som är fastslagna av regionfullmäktige.
Enligt Linda Frohm leder bristen på tandläkare till minskade intäkter för Folktandvården.
Hur ska ni lösa det?
– Marknadsföra regionen till studenter. Titta på nya arbetssätt, och tillsammans med kommunerna titta på ifall fler privata kliniker kan starta.