"Risken för en personlig konkurs blir så mycket större"

De enskilda firmorna har svårast att tillgodogöra sig regeringens krispaket. De hamnar lätt i ett moment 22-förhållande.

Lars Lindberg, regionchef vid Företagarna i Norrbotten.

Lars Lindberg, regionchef vid Företagarna i Norrbotten.

Foto: Göran Ström

Norrbotten2020-05-17 05:00

– Har du en enskild firma i dag så är det mycket svårt att ta del av stödpaketen. Vi ser vissa saker som är problematiska och som ställs mot varandra, säger Lars Lindberg, regionchef vid Företagarna i Norrbotten.

Det omställningsstöd som regeringen införde omfattar inte lönekostnader. Det har man redan hanterat genom reglerna för korttidsarbete, det som tidigare kallades korttidspermittering.

– Korttidsarbete är en åtgärd som inte gäller enskilda firmor, men i enskilda firmor är den största kostnaden din egen lön. Sedan är det så att när du väljer att bedriva verksamhet i enskild firma så är det ofta för att du inte har behov av att äga anläggningstillgångar som du drar på dig fasta kostnader för. Du äger inte fastigheter eller leasar fordon. Omställningsstödet ger stöd för andra kostnader, säger Lars Lindberg.

I enskilda firmor är ekonomin direkt kopplat till den privata ekonomin vilket det inte är i aktiebolag, vilket kan få stora följder vid en konkurs.

– Risken för en personlig konkurs blir så mycket större om du har en enskild firma, säger Lars Lindberg.

Att omvandla en enskild firma till ett aktiebolag ser inte Lars Lindberg som en lösning då företagaren måste påvisa att denne har betalt ut lön under en period tidigare och det kan de inte om de just startat ett aktiebolag.

Enligt Företagarna finns det omkring 600 000 enskilda firmor i Sverige. En del av dessa företagare bedriver verksamheten bredvid en annan huvudsysselsättning. 

– Enskilda firmor är en annan form av företag som gör det mer komplext att hitta former för hur man möter det, säger Fredrik Lundh Sammeli, socialdemokratisk riksdagsledamot.

– Vad vi har gjort är att man kan lägga sitt företag vilande och att man kan få a-kassa. Vi har mildrat reglerna för hur man kan ansluta sig till a-kassan, men också skattedelen från 2019 som man kan tillgodogöra sig, säger han. 

Att lägga företaget vilande är problematiskt anser Lars Lindberg.

– Det innebär ett förbud mot marknadsföring och kundkontakter. Vill de efter ett halvår starta igen kan marknaden vara helt borta, säger Lars Lindberg.

– Det pågår ett arbete för att se om man kan motverka de samhällseffekter som det här ger, men där är vi inte idag att vi kan säga att vi kommer att hitta någonting mer. Utmaningen är att det är skillnad mot ett handelsbolag eller aktiebolag, säger Fredrik Lundh Sammeli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!