Länsstyrelserna i landet har under den rådande pandemin sett att den medfört konsekvenser samt förändrat vardagen för många.
I samband med att människor arbetar hemifrån och inte umgås i sina vanliga nätverk minskar skyddsfaktorer som till exempel kontakt med vänner, kollegor och grannar. Istället ökar riskfaktorer som isolering, försämrad ekonomi, arbetslöshet och påverkan på fysisk samt psykisk hälsa.
Och för att stärka just arbetet mot våld i nära relationer och nå ut till våldsutsatta arbetar länsstyrelserna och Jämställdhetsmyndigheten tillsammans med kampanjen Tillsammans mot våld.
– All isolering minskar insynen utifrån, färre personer kan reagera och uppmärksamma om någonting inte står rätt till. Det är en väldig utsatthet på det sättet och en bieffekt av det är att det kan gå betydligt längre innan det kommer till myndigheters kännedom. Med minskad insyn kan det ta längre tid vilket gör att våldet kan ha eskalerat mer innan det upptäcks, säger Sara Avander, utvecklingsledare för arbetet mot mäns våld mot kvinnor i Norrbotten.
Kampanjen riktar sig inte bara till de som drabbas av våldet – men även till förövarna som utför våldet.
– Vi kan hjälpa de utsatta hur mycket som helst, men det kommer inte få våldet att upphöra utan det är att förövarna slutar använda våldet. De har rätt till hjälp och få hjälp i vårt län.
För att nå ut till de här grupperna och visa att de har rätt till stöd kommer de sprida informationen på bland annat tv-skärmar i matbutiker, som de flesta besöker trots pandemin.
De kommer även använda sig av digitala kanaler och hoppas på sikt att kommunerna kan hjälpa till.
– Vi vill tidigt signalera att det finns hjälp att få, att man är inte ensam. Många våldutsatta kan känna sig ensamma i sin situation, men de är tyvärr inte ensamma alls utan de är väldigt många, säger Sara Avander.
Har ni fått många signaler från drabbade i Norrbotten?
– Det finns ett mörkertal, då man kan ha svårt att rapportera och berätta om din utsatthet. Vi kan inte se någon ökning generellt för länet, men vissa kommuner säger att de ser en viss ökning när det gäller våldärenden. Däremot sade civilsamhället ganska snabbt när pandemin kom att de fick fler kontakter och det är de som kunnat erbjuda digitala stödvägar.