Under måndagen inträffade Overshoot Day, det är organisationen Global Footprint Network som räknat på hur länge resurserna på jorden räcker varje år, utifrån en budget för jordens förnybara resurser.
I år inträffade dagen tidigare än förra året. Enligt organisationen förbrukar världen resurser som om det fanns 1,7 jordklot att leva av. I Sverige är det ännu värre, här konsumerar svensken som om det fanns fyra jordklot att leva av.
– Det är uppenbart att vi måste förändra något, säger Mattias Karlsson, riksdagsledamot för Moderaterna.
Karlsson tror att det är svårt att förändra teknikinnovationen är nyckeln till en grön framtid.
– Det går inte att beskatta och bestraffa människor genom extra flygskatter och bensinskatter. Vi måste få fram nya bränslen, nya sätt som gör att vi kan fortsätta leva som vi gör idag.
Att byta till en eldriven fordonsflotta är ett alternativ som Karlsson tror på, men då måste kärnkraften behållas och byggas ut säger han.
– Det är dumheter att försöka avveckla den svenska kärnkraften. Om vi får en eldriven fordonsflotta räcker det inte med el från sol, vind och vatten. Vi behöver kärnkraft för att slippa den smutsiga kolen.
Socialdemokraternas riksdagsledamot Ida Karkianinen säger att omställningen till ett mer hållbart levande i Sverige tar tid.
– Vi måste arbeta successivt, vi kan inte fasa ut hela fordonsflottan över en natt. Men något måste göras för att förändra konsumtionsbeteendet hos svensken.
Kan Sverige göra ett avtryck när det finns länder som Kina och Indien?– Man kan resonera så också, men vi måste försöka. Vi har den svenska innovationen och med den kan vi uppfinna nya sätt som kan bli världsledande.
Hon tror även att samhället måste sluta med slit och släng-beetendet.
– Vi kan inte fortsätta slänga grejer som fungerar. Ett hål i en tröja innebär inte att den är förstörd. Det tar tid att ändra det här beteendet.
Riksdagsledamoten Eric Palmqvist (SD) tror också på återvinning och återanvändande.
– Det går inte att fortsätta som vi gör idag, det är säkert. Jag försöker alltid att skänka bort kläder som jag inte använder till uteliggare, jag är allergisk som slit och släng-mentaliteten.
Palmqvist tror inte att skattehöjningar på bensin och flyg kommer inte att ändra på beteendet hos svensken.
– Det är bara att titta på en flygkarta, det flygs inte så mycket i Sverige jämfört med andra länder.