Nu höjs styrräntan kraftigt för att minska inflationen

På tisdagen meddelade Riksbanken att styrräntan går från 0,75 enheter till 1,75 enheter. Anledningen till ökningen är att få ned den ökade inflationstakten. Redan nu flaggar Riksbanken för ytterligare höjningar av styrräntan.

Stefan Ingves, ordförande för Riksbanken, kallade under tisdagen till presskonferens för att ge sin bild av myndighetens ökning av styrräntan.

Stefan Ingves, ordförande för Riksbanken, kallade under tisdagen till presskonferens för att ge sin bild av myndighetens ökning av styrräntan.

Foto: Jessica Gow/TT

Norrbotten2022-09-20 10:51

Enligt Riksbanken beror den ökade styrräntan på att inflationen ökat snabbt i Sverige och i omvärlden. De förklaringar som Riksbanken ger till att inflationen ökat är stora globala obalanser mellan utbud och efterfrågan samt Rysslands krig i Ukraina, som drivit upp el- och gaspriser till mycket höga nivåer.

– Det har drivit på kostnader ut mot hushållen och i dagsläget har vi en prisökningstakt som vi inte sett sedan 90-talet, säger Stefan Ingves, ordförande för Riksbanken.

I augusti låg inflationstakten på nio procent, en siffra som är sju procent högre än de två procent i inflation som Riksbanken strävar efter.

Stigande priser och högre räntekostnader är kännbara för hushåll och företag, och många hushåll får betydligt högre levnadsomkostnader.

Enligt Riksbanken skulle det dock bli mer smärtsamt för hushållen och för svensk ekonomi i allmänhet om inflationen blev kvar på dagens höga nivåer.Riksbankens prognos framöver är att styrräntan kan ligga på 2,53 procent under tredje kvartalet 2023.

– Vi tror räntan kommer höjas ytterligare under den kommande halvåret. Räntebanan är en prognos och inget löfte och var världen befinner sig om tre år är inte lätt att veta, säger Stefan Ingves.

Förändringen slår hårt mot svenska hushåll och det beror, enligt Riksbanken, på att många hushåll har stora skulder i förhållande till sina inkomster, ungefär 80 procent av skulden utgörs av bostadslån. I dagsläget har en majoritet av de svenska hushållen en rörlig ränta och det bidrar till att räntehöjningarna relativt snabbt påverkar hushållens ekonomi och konsumtionsutrymme.

Den förväntade rörliga bolåneräntan är ungefär två procent högre än styrräntan vilket leder till ökade utgifter för många svenskar.

– I stora drag så bör rörligt bolån förändras med styrräntan, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea till TT.

På grund av det ekonomiska läget föreslår Riksbanken även att Fastighetsbolagen ska minska byggnationerna av hyres- och kontorfastigheter.

Under tisdagen har Moderaterna lyft kravet om att slopa amorteringskravet. En fråga som Stefan Ingves inte gav något klart besked om.

– Det ena är att ett enskilt hushåll lånat för mycket då får man reda ut det med sin bank. Det är en annan fråga än att sluta amortera i det svenska samhället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!