Rekordsommar för feriearbete

85 000 feriejobb – Sverige går mot en rekordsommar, meddelar Sveriges kommuner och landsting. I Norrbotten är söktrycket efter sommarjobb konstant.

Foto: Linda Wikström

norrbotten2015-04-17 11:00

2014 fick ungefär 80 000 ungdomar mellan 15 och 18 år feriearbete. För den här sommaren ligger prognosen högre. Jobb i kommuner och landsting väntas ligga i fatet för 85 000 ungdomar. Rekordsiffror.

– Allt fler kommuner, landsting och regioner försöker intressera unga att jobba med välfärdsjobb. Och det är nödvändigt. Inom tio år behövs det en halv miljon nya medarbetare inom vård, skola och omsorg, säger Håkan Sörman, VD på Sveriges Kommuner och Landsting till SKL:s hemsida.

I Norrbotten har inte ansökningarna skjutit i höjden. Det blir en normalsommar, spår de som ansvarar över feriearbeten i de största kommunerna.

– Vi räknar med 1 300 (som 2014) ungdomar som jobbar, det brukar komma massor av ansökningar i sista sekunden, säger Lars Sandström på arbetsmarknadsförvaltningen i Luleå under kommunens sista ansökningsdag (16 april).

Förutsättningarna för treveckorsarbetet (vanligaste längden) varierar beroende på vilken kommun det gäller. I vissa kommuner, som i Piteå har inte alla en garanterad plats. Luleå lovar jobb åt alla som har gått ut nian på högstadiet eller något av de två första åren på gymnasiet. Feriearbetet är så viktigt, menar Lars Sandström.

– Det är jätteviktiga jobb. Det är en chans för alla att få ett första sommarjobb och att få något inskrivet i CV:t. Och de som har jobbat hos oss, i vården till exempel, har alltid fått ett försprång till "riktiga" jobb när de har fyller 18, säger han.

Vem är feriearbetet viktigast för?

– Det är viktigt för alla, men kanske viktigast för de med minst kontakter. Det är inte bara de som har föräldrar med kontakter som får jobb. Alla får.

Kalix är en annan kommun med garanti för jobb. Där har man också ökat platserna 2015. Från tidigare två årskullar till tre – för ungdomar födda 1997, -98 och -99. Det är avsatt mer pengar för feriearbete i år.

Nytt i Boden är att man satsar utanför centrum. Arbeten ute i byarna har varit efterfrågade.

– Unbyn har till exempel hört av sig med olika arbeten. Det är väldigt roligt att man kan jobba i byn där man bor, säger Evelina Harr från tillväxtförvaltningen i Boden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om