Extremt läge i vården – regionen utlöser krislägesavtal

Rekordmånga vårdas just nu för covid-19 i Norrbotten. Nu tvingas Region Norrbotten utlysa krisläge i vården och det så kallade krislägesavtalet aktiveras för delar av sjukvårdspersonalen.

Just nu vårdas 57 personer med covid-19 på sjukhus i länet och det är den högsta siffran sedan pandemins utbrott förra året.

Just nu vårdas 57 personer med covid-19 på sjukhus i länet och det är den högsta siffran sedan pandemins utbrott förra året.

Foto: Montage

Norrbotten2021-04-16 07:50

Tidigt på fredagsmorgonen kunde vi avslöja att den extrema belastningen på vården till sist har tvingat Region Norrbotten att ta till extraordinära åtgärder.

Våra uppgifter bekräftades av regionrådet Kenneth Backgård som svarade i ett sms att det stämmer att krislägesavtalet skulle aktiveras för delar av vårdpersonalen. Det innebär att de som berörs kan få kraftigt förlängd arbetstid samtidigt som de får avsevärt bättre betalt per arbetad timme, vilket förstås även innebär en mycket högre kostnad för regionen.

På fredagen vårdades 57 personer med covid-19 på sjukhus i länet och det är den hittills högsta siffran sedan pandemins utbrott förra året. 15 personer fick intensivvård på corona-iva och dessutom fick två patienter intensivvård i Västerbotten.

Läkare har larmat om att fler yngre personer på kort tid blivit svårt sjuka. Fler kan komma att behöva intensivvårdas inom några dagar.

Det blir första gången under coronapandemin som Region Norrbotten väljer att aktivera krislägesavtalet. Under våren förra året var sjukvården, liksom nu, satt under mycket hård press på grund av antalet sjuka i covid-19, med följden att sjukvårdspersonal arbetade långa skift, omplacerades eller förflyttades till annan ort.

Men Vårdförbundet fick den gången inte igenom sitt krav, som innebär att personalen får bättre villkor under tiden man arbetar i krisen.

Krislägesavtalet

Ordinarie kollektivavtal och enskilda överenskommelser gäller inte.

Arbetstiden i krislägesavtalet är 48 timmar per vecka. Arbetstiden kan variera, så länge totala arbetstiden under fyra veckor är max 192 timmar. Arbetet kan planeras att göras under hela dygnet, veckans alla dagar.

Ersättningen är 120 procent av lönen för varje arbetad timme, alltså totalt 220 procent. Krisersättningen höjs till 150 procent vid särskild nödfallsövertid när det inte räcker att jobba i snitt 48 timmar i veckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!