Rekordmånga coronaanmälningar till arbetsmiljöverket

Sjukvårdens arbete med pandemin har varit kaotisk men produktiv – det visar vår genomgång av alla tillbudsanmälningar från Region Norrbotten till Arbetsmiljöverket (AV) under förra året.

Sjukvårdens arbete med pandemin har varit kaotisk men produktiv – det visar vår genomgång av alla tillbudsanmälningar från Region Norrbotten till Arbetsmiljöverket (AV) under förra året.

Sjukvårdens arbete med pandemin har varit kaotisk men produktiv – det visar vår genomgång av alla tillbudsanmälningar från Region Norrbotten till Arbetsmiljöverket (AV) under förra året.

Foto: Montage

Norrbotten2021-01-06 10:00

Region Norrbotten lämnade in 141 tillbudsanmälningar till AV förra året där 80 procent, 114 stycken, var relaterade till covid-19. Ett normalt år brukar mellan 35 - 45 tillbud lämnas in från Region Norrbotten.

– Allting kan göras bättre, men ambitionen från arbetsgivarna var att covid-19 ska skötas perfekt. Jag tycker att de har lyssnat noga och genomfört åtgärder som vi har frågat efter, säger huvudskyddsombudet Eva Westerlund på Kommunal.

Trots det innebär det inte att arbetsmiljön har varit smärtfri, enligt henne. Den tidiga okunskapen om sjukdomen tillsammans med resursbristen har slitit på arbetsmiljön. Skyddsstopp fick kallas in vid flera tillfällen. 

Även ovanligare fall som "covidstänk i ögat" från en respirator, spill från trasiga covid-19 prover, kraftig trängsel på extra och tillfälligt skapade covidenheter finns med bland anmälningarna.

Den vanligaste typen av tillbud var däremot smittoexponering från patienter som personal inte vetat haft covid-19 förrän senare.

– Det har funnits en frustration bland anställda kring frågan. Men är det så att man inte vet ifall patienten är smittad så måste man behandla personen som smittad. I vissa fall gäller det akut vård och då går det inte att vänta men jag förstår frustrationen, säger Eva Westerlund.

Hon menar däremot att smittan från patienter till personal har minskat.

– Det vi ser är att smittan sprids mellan personalen. Vi har fått stänga arbetsplatser där personalen har blivit smittade men inte patienterna. Det ska nu införas nya åtgärder för att minska smittspridningen mellan personal, säger hon.

Majoriteten av alla tillbud kommer från sjukvården men även lokalservice och administration har skickat in tillbud. Tre sjukhus står för majoriteten av alla inrapporterade tillbud Luleå (68), Gällivare (21) och Kiruna (20).

undefined
Maria Bergkvist, verksamhetschef för Bild- och funktionsmedicin i Norrbotten.

Maria Bergkvist, verksamhetschef för Bild- och funktionsmedicin i Norrbotten, ger en förklaring till varför anmälningarna ökat så mycket.

– Covid räknas som smittklass 3 och då ska varje ärende anmälas. Men det är klart att sjukdomen påverkade oss hårt arbetsmiljösmässigt. Det har varit ett omfattande arbete för våra medarbetare att följa de nya reglerna och upprätthålla basala hygienrutiner, säger hon.

Hade det gått att göra bättre?

– Svårt att svara på. Jag tycker vi var snabba och rutinerna har fungerat. Det ser vi bland annat på att ingen av vår personal i tillbudsanmälningarna faktiskt blev sjuka, säger Maria Bergkvist.

undefined
Mattias Morin, verksamhetschef för akut mottagande vid Sunderby sjukhus.

 Även Mattias Morin, verksamhetschef för akut mottagande vid Sunderby sjukhus anser att arbetet gått väl.

– Det var en osäkerhet i början. Vi visste inte allt om viruset. Visste inte hur vi skulle skydda oss. Men vi hade kontinuerligt arbete med smittskydd och vårdhygien och förbättrade rutinerna. Det arbetet var inte perfekt från början men det känns som vi legat i framkant i Sverige och hållit oss ajour med senaste kunskapen, säger han.

Framförallt tycker han att vårdhygien gjort ett bra arbete.

– Deras jobb har varit strukturerat och de har arbetat efter kunskap som varit känd för tillfället. Sen tycker jag att våra medarbetare har varit fantastiskt duktig på att ta nya direktiv och jobba utifrån den nya kunskapen som vi har fått. Om det dyker upp ett nytt virus så kommer vi vara mycket bättre rustade då, säger Mattias Morin.

Fakta: Tillbudsanmälan

I samband med pandemi finns det tre olika typer anmälan till arbetsmiljöverket: Det är ett allvarligt tillbud, skyddsombuds begäran om åtgärder och skyddsombudsstopp med koppling till corona.

För att ett tillbud räknas ska räknas allvarligt ska händelsen ha inneburit att en arbetstagare har exponerats för coronaviruset.

Ett skyddsombud kan begära omedelbara åtgärder eller om arbetsmiljön innebär fara för arbetstagares liv kan skyddsombudet bestämma att arbetet ska avbrytas. Det kallas skyddsstopp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!