Hon är kritisk till att Region Norrbotten dragit ner så mycket på administrativ personal att den inte längre klarar av att sköta utbetalningarna till politikerna i tid.
– Det påverkar demokratin och det påverkar min möjlighet att påverka politiken. Jag kommer inte kunna vara med på fullmäktige, inte alla dagar i alla fall, om jag inte får ersättning för min förlorade arbetsinkomst i tid, säger Carina Strömbäck (S).
Hon arbetar som familjehemssekreterare på socialförvaltningen i Boden och tar ledigt från sitt arbete för att delta i regionfullmäktige.
– Jag kan ha politiska uppdrag tre dagar på en månad, det innebär att jag får ett löneavdrag på 6 000–7 000 kronor. Det är inga småpengar. Det påverkar min personliga ekonomi, säger Carina Strömbäck.
Hon fortsätter:
– Hade det handlat om en tusenlapp hade jag kunnat acceptera att vänta, men det här är så pass stora belopp så jag får svårt att klara mina räkningar, säger Strömbäck.
Vid ett tillfälle kontaktade Carina Strömbäck regionledningen och efterfrågade sin ersättning.
– Då kom utbetalningen en vecka senare. Men sen har det fortsatt att halta, säger hon.
Hennes partikollega Anita Gustavsson är också kritisk.
– Jag anser att det här är en fara för demokratin. Jag har så pass mycket uppdrag i regionen så jag kan ha mellan fem och åtta dagar i månaden som jag ska ha ersättning för förlorad arbetsinkomst. Det ska bara fungera, säger hon.
Gustavsson påpekar att hade det varit en arbetsgivare som dröjde upp till tre månader med löneutbetalningarna, så hade de anställda gått till facket.
– Vi har varit kritiska till att majoriteten dragit ner så mycket på den administrativa personalen. Ingen skugga ska falla på personalen, det är inte deras fel att de inte mäktar med, säger Anita Gustavsson.
Den tillförordnade stabschefen Karin Larsson bekräftar att utbetalningarna till politikerna dröjt i oktober månad. Hon vill däremot inte kommentera huruvida det beror på att regionen minskat på administrationen.
– Tidigare eventuella misstag har jag inte riktigt kännedom om. Däremot ska det också sägas att det är viktigt att politikerna lämnar in sina underlag i tid, och underlagen behöver vara korrekta, säger hon.
Hon uppger att det funnits olika skäl till varför betalningarna i oktober försenats.
– Jag kan bara säga att så ska det inte vara, det är viktigt att politikerna får sina ersättningar i tid. Det ansvaret ligger hos mig som chef och jag kommer ta ansvar för att se till att det fungerar enligt rutin från och med nu, säger Karin Larsson.
Regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) påpekar att det finns politiker som samlat upp sina underlag i flera månader och sedan lämnat in allt tillsammans.
– Då har man själv en del av ansvaret, det beror inte på att vi har för lite personal. Att S-politiker är kritiska till att vi gjort besparingar det förvånar mig inte. Men det här beror inte på besparingar, säger han.
Enligt Backgård är brytdatumet för utbetalningar den 10:e varje månad.
– Lämnar man in sina underlag före den 10:e ska man få utbetalningen samma månad, annars får man den månaden efter, säger han.