– Just när det gäller uppskjutna operationer så tillhör vi i Norrbotten till dem som har ett större problem. Vad vi gör är att vi tittar på var vi kan köpa vård. Då tittar vi på vad vi kan köpa av privata aktörer i närområdet, men även i övriga Sverige och övriga Norden. Dessutom har vi gått ut med avrop för att få tag på inhyrd kompetens. Vi försöker också öka vår interna kapacitet. Så vi försöker att jobba på många olika sätt för att försöka komma ifatt, säger Anna Pohjanen, chef för division Länssjukvård 2.
Hur lång är vårdkön?
– På väg in i sommaren så hade vi ungefär 4 000 patienter som väntade på operationer. Av dem hade knappt 3 000 väntat mer än 90 dagar, det vill säga att vi inte har kunnat uppfylla vårdgarantin. Det är till stor del en följd av coronapandemin. Sedan har vi också människor som väntar vid våra mottagningar och som kanske också behöver en operation.
När tror ni att ni är ifatt?
– Det är otroligt svårt att svara på. Det vi vet är att om vi ska klara det här bara själva, även om vi maxar våra system och får tag på personal som kan bemanna alla våra operationssalar, så tar det för lång tid. Två år tar det – minst.
Var är flaskhalsarna i det här?
– Det är många. Vi har fysiska begränsningar i antal operationssalar och hur många sängar som finns, men viktigare är att vi måste ha folk för att bemanna också. Här konkurrerar vi med hela Sverige för hela landet har problem.
Är det svårt att få hjälp från annat håll, till exempel genom att köpa vårdinsatser?
– Det är fler som konkurrerar om utbudet i dag än före pandemin. Det är inte omöjligt men det är klart att det finns utmaningar i det.
Hur ser prioriteringarna ut för dem som får operationer och de som får vänta?
– Det är en komplex fråga. I första hand är det risken för en allvarlig försämring av tillståndet som avgör hur fort en operation måste göras. Hittills har vi inte behövt skjuta på canceroperationer så patienter ska ha riskerat en försämrad prognos för cancern. På samma sätt är det för en del andra tillstånd.
Har människor anledning att vara oroliga?
– Känner man att man får en försämring eller känner en oro att man riskerar en försämring så vill vi att man kontaktar oss så vi får göra en ny värdering av patientens hälsotillstånd. Det är mycket viktigt, säger Anna Pohjanen.