Under stoppet påverkades it och telefoni på alla sjukhus och hälsocentraler i Norrbotten och innebar besvär för patienter och för vårdpersonalen.
– Det var en allvarlig händelse, men vi har inte identifierat någon allvarlig patientskada eller att det varit nära någon allvarlig patientskada. Jag har inte heller fått information om att det ska ha försvunnit information på grund av stoppet, säger Anna Pohjanen, chef för länssjukvården vid regionen.
Undersökningar och behandlingar som är beroende av it-system påverkades och av säkerhetsskäl ställdes de flesta planerade åtgärder och besök in under stoppet.
Under driftstoppet användes manuella reservrutiner som är mer arbetskrävande för personalen och gav merarbete med dokumentation efter stoppet.
– Nu gör vi en ordentlig utredning på tekniksidan om vad som har hänt, och i och med det, vilka steg som ska vidtas för att det inte ska hända igen. För verksamheten handlar det om att se hur vi hanterade stoppet för att se vilka rutiner som fungerat bra och vad vi kan göra för att det ska fungera bättre.Det är viktigt att lära av sådana här händelse för att bli starkare. Teoretiskt hade det ju kunnat innebära en risk för patienterna, men vi hamnade inte där. Vi måste ju ha nollvision för den här typen av händelse.
Kan problemen ha orsakats av yttre påverkan?
– Man utreder ju händelsen nu och jag utgår från att man utreder brett, säger Anna Pohjanen.
De flesta av regionens system är åter igång.