Till hösten är planen att alla hälsocentraler i länet ska vara anslutna till e-tjänsten.
Sedan ett drygt år tillbaka finns möjligheten för norrbottningarna att ta kontakt med sjukvården via e-vårdtjänsten Digitalen.
– Där kan man få chatta med en sjuksköterska, och om det behövs också med en läkare, säger chefläkaren Pia Näsvall, som är med och driver utvecklingen av Digitalen.
Suget efter en ny digital vårdtjänst var stort förra året, precis när coronapandemin slog till gick Digitalen igång.
– Vi hade räknat med att vi skulle ha omkring 10 ärenden per dag, istället blev det 100, säger Pia Näsvall.
I genomsnitt har Digitalen hanterat nästan 1400 ärenden per månad, från mars 2020 till mars 2021 räknat. Nu är planen att många ärenden som man idag kan utföra i 1177:s e-tjänster, ska flytta över till Digitalen.
– Det kan handla om att förnya recept, boka om en tid, boka av en tid, beställa journalkopior. Den största fördelen tycker vi är att den här digitala vårdtjänsten hänger ihop med den fysiska vården, säger hon och fortsätter.
– Man kan till exempel ha kontakt med sjuksköterska eller läkare i digitalen, men behöver man då åka in och lämna ett blodprov så gör man det och all information kring ärendet följer med. Andra digitala vårdgivare för sina egna journaler, men de finns inte hos Region Norrbotten.
De kommande veckorna testas den utökade Digitalen på Kalix och Pajalas hälsocentraler.
– Efter testperioden kommer vi att utvärdera och sen får vi se när det blir att vi ansluter alla hälsocentraler i Norrbotten till Digitalen, säger Pia Näsvall.
Ekonomidirektören Tarja Lepola, vid Region Norrbotten, tror att Digitalen kan ha bidragit till att regionens kostnader för privata digitala vårdgivare inte ökat ännu mer.
– De senaste åren har vi haft en utveckling där regionens kostnader för privata nätläkare stigit för varje år. Under förra året har inte den kostnaden minskat, men hade vi inte haft Digitalen, så hade den förmodligen ökat ännu mer, säger hon.
Förra året betalade regionen 11,7 miljoner för norrbottningarnas digitala vårdbesök hos privata nätläkare, 2019 var siffran sju miljoner och 2018 3,2 miljoner kronor.
Ett besök hos Digitalen kostar regionen 208 kronor jämfört med en kontakt med en privat aktör, som i genomsnitt kostar 416 kronor.