Undersökningen är gjord av Universum Global, ett av världens ledande företag när det gäller rankingundersökningar. De låter Sveriges studenter rösta fram sina drömarbetsgivare inom olika områden. Över 24 000 studenter brukar delta i omröstningarna.
Nu har Universum Global listat de 50 mest attraktiva arbetsgivarna för sjuksköterskor i Sverige. Region Norrbotten hamnar utanför listan, medan flera andra regioner ligger i botten på listan. På 50:e plats är Region Västerbotten och 49:a är Region Jämtland/Härjedalen. Listan toppas av det privata vårdföretaget Capio och Försvarsmakten hamnar på andra plats.
Vad tycker då den tillträdande regionledningen om att Norrbotten anses vara en sådan dålig arbetsgivare att man inte ens kommer med på listan?
– Naturligtvis är det tråkigt, men inte helt oväntat. En av våra främsta uppgifter blir att återskapa förtroendet för Region Norrbotten som en bra arbetsgivare, säger tillträdande regionrådet Anders Öberg (S).
Socialdemokraterna har tillsammans med Vänsterpartiet och Centerpartiet tagit fram en strategisk plan där det bland annat ingår att de vill just återskapa förtroendet för Region Norrbotten som arbetsgivare.
– En del i det är att det är viktigt att förbättra arbetsmiljön för personalen, säger Anders Öberg.
Hur ska ni göra det?
–Vi vill ha dialog och inflytande för personalen, så att de själva ska kunna påverka sin arbetssituation. Vi vill få tillstånd en samverkan med det fackliga organisationerna säger Anders Öberg.
Är ni beredda att höja lönerna som facket kräver?
– Det är en fråga vi får diskutera, säger Anders Öberg.
Inte heller Elisabeth Lindblad, ordförande i Vårdförbundet Norrbotten, är förvånad över Region Norrbottens bottenplacering som arbetsgivare.
– Undersökningen säger bara hur sjuksköterskorna uppfattar Region Norrbotten som arbetsgivare, säger hon.
Elisabeth Lindblad välkomnar Anders Öbergs invit till en dialog med facket.
–Vi saknar en dialog med regionledningen. Vårdförbundet sade ju upp samverkansavtalet för ett och ett halvt år sedan. Men vi har också inlett en dialog om att teckna ett nytt avtal med arbetsgivaren, säger hon och fortsätter
– Det behövs en bättre arbetsmiljö med bättre arbetstidsformer och högre löner. Det behövs fler anställda och fler händer i vården. Många av våra medlemmar orkar inte arbeta heltid även om de erbjuds det, säger Elisabeth Lindblad.