Beroendecentrum är en enhet för tillnyktring och avgiftning inom slutenvården och det närmaste regionen har en allmän tillnyktringsvård. Kate Oskarsson, enhetschef, beskriver sin syn på LOB-frågan.
– Jag förstår att det kan vara besvärligt för polisen när omhändertagna enligt LOB inte blir inlagda på sjukhus då läkaren bedömt att det inte finns medicinska skäl. Tyvärr så finns inget avtal mellan Region Norrbotten och polisen om att man kan föra lobbade personer hit, säger hon.
Enheten har fyra tillnyktringsplatser och tolv vårdplatser som används för abstinensbehandling eller för patienter med samsjuklighet – beroendeproblem och psykisk ohälsa. Enda sättet att bli inskriven är om en patient i påverkat tillstånd inkommer akut och läkaren bedömer att det finns en allvarlig risk för liv och hälsa på grund av drogpåverkan eller abstinens.
– Vi driver en tillnyktringsenhet för planerad inneliggande abstinensbehandling inför vistelse på till exempel ett behandlingshem.
Under pandemin har däremot verksamheten varit pausad men man ska öppna för planerade inläggningar då smittspridningen avtar.
– När det gäller LOB-personer så tycker jag att det vore bra om hälso- och sjukvården tog ansvaret eftersom de har den medicinska kompetensen, säger hon.
Krister Berglund, divisionschef för psykiatrin i region Norrbotten, som ansvarar för beroendevården i länet, menar att man inte kan förbigå den medicinska prioriteringen för att någon är berusad.
– Vi har ett begränsat antal platser, en medicinsk avgiftning motiverar alltid inskrivning på sjukhus, är det däremot så att påverkansgraden gäller en ordningsstörning så prioriteras inte det. I slutändan har läkaren suveränitet och vi måste förlita oss på att de gör korrekt vårdbedömning kring vilka som blir inskrivna, säger han.
Däremot tycker han att ansvarsdelen kring LOB bör klargöras.
– Det är en komplex fråga men jag kan förstå att polisen inte känner sig trygga att ta hand om väldigt berusade personer, säger han.
Varför kan man inte ha en allmän tillnyktringsenhet som i Västerbotten?
– Om vi ska driva en form av LOB-enhet så måste det finnas ett formulerat uppdrag och då är det upp till politikerna, säger han.
Tills dess fortsätter diskussionerna i samverkansmöten.
– Det finns forum i dag men vi har inte landat i något som Västerbotten tydligen har gjort, säger Berglund.