Regionen ställer in planerade operationer

För att klara ett ökat patienttryck till följd av coronaviruset ställer Region Norrbotten in stora delar av den övriga vården. "Det vi ser framför oss är en stor ökning av patienter i behov av intensivvård", säger Per Berglund, chef för länssjukvården.

"Vi gör vårt allra bästa och jag hoppas att det räcker långt", säger regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson. Till vänster: Anna Alm Andersson, chef division närsjukvård.

"Vi gör vårt allra bästa och jag hoppas att det räcker långt", säger regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson. Till vänster: Anna Alm Andersson, chef division närsjukvård.

Foto: Josefina Kangasharju

Norrbotten2020-03-18 17:14

Region Norrbotten förbereder sig för fullt på ett kommande tryck i vården till följd av coronasmittan och sjukdomen covid-19. Och även om man än så länge pratar om tio konstaterade fall i länet tror man att en samhällsspridning är på väg. 

– Det är inte alls omöjligt att vi har folk med covid-19-infektion ute på byarna redan nu, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare. 

 

Eftersom coronasmittan väntas öka inom några veckor så skär regionen alltså ned på stora delar av sin planerade vård. Bland annat kommer all planerad tandvård för äldre och andra riskgrupper att ställas in på obestämd tid. 

Även en del av cellproverna och all planerad kirurgi med så kallad "normalprioritet" ställs in tills vidare från och med nästa vecka. Det kan handla om exempelvis starroperationer, ljumskbråck eller höft- och knäplastik. 

– Det vi ser framför oss nu är väldigt stora ökningar på de akuta behoven, då måste vi gå in och göra prioriteringar för att hushålla med vår personal och våra resurser. Det är därför som vi nu stuvar om ganska ordentligt vid intensivvården här vid kusten, säger Per Berglund. 

 

Och efter att regionen har planerat i en månad, menar man att man i dagsläget har en god beredskap för att klara ett kommande ökat tryck.
– Vi jobbar idogt med att ha en förberedelse om läget förvärras. I dag har vi inga patienter som behöver intensivvård eller som ligger på sjukhus, men då vi ser vad som händer i Europa, Norden och även i Sverige så förbereder vi oss på att det även kan ske här, säger regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Utöver att ställa in stora delar av vården så har regionen även börjat  bygga ut Piteå sjukhus, för att kunna utöka antalet intensivvårdsplatser med respiratorer för coronasmittade, om så behövs.

Även om covid-19 inte ska vara farligare än en vanlig säsongsinfluensa för friska under 70 år uppmanar man folk att vara extra vaksamma. Av omtanke för de andra och för att mildra konsekvenserna. 

– Det är bra att vi inte får alltför stor samhällsspridning samtidigt, det kommer kosta väldigt mycket för vården. Har ni förkylningssymptom: Beblanda er inte med andra, smitta inte ner andra. De som är över 70 år och ännu äldre är jättesköra just för den här infektionen, säger Anders Nystedt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!