Regionen: Då ska du inte åka och testa dig för corona

Tre grupper får förtur till covidtestning efter att Folkhälsomyndigheten ändrat rekommendationerna. Men Sunderby sjukhus labb är trycket högt än. "Vi tar in extra personal för att klara det", säger verksamhetschefen Karin Jones.

Den enorma mängden covidtester påverkar inte labbets övriga verksamhet, men de får ta in extrapersonal för att klara det, berättar verksamhetschefen Karin Jones.

Den enorma mängden covidtester påverkar inte labbets övriga verksamhet, men de får ta in extrapersonal för att klara det, berättar verksamhetschefen Karin Jones.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Norrbotten2022-01-21 12:04

Den höga smittspridningen efter omikronvariantens övertagande har lett till att labbet på Sunderby sjukhus där PCR-testerna analyseras har svårt att hinna med. Nu tar det längre tid att få provsvar, fyra-fem dagar.

På grund av det höga trycket har regionen tagit hjälp av ett externt labb, en orsak till att de bekräftade smittfallen varierar från dag till dag.

– Det är inga problem att hinna med vår övriga verksamhet utan det är covidanalyserna som skjuter i taket. Vi skickar ett antal varje vecka till ABC Labs i Stockholm där alla regioner fått en kvot. Vi får cirka 2 500 per vecka, men så många skickar vi inte. Vi gör väldigt mycket själva, säger Karin Jones, verksamhetschef för laboratoriemedicin på Region Norrbotten.

Förra veckan analyserade de över 9 000 PCR-tester. Nu väntas det bli ännu fler.

– Vi kommer att toppa det denna vecka. Det ser ut att kunna bli över 10 000 nu, säger Karin Jones.

Hon berättar att de stora mängderna sliter hårt på instrumenten, men att själva analyserna ändå går ganska snabbt. I stället har kommunikationsproblem varit en anledning till att provsvaren dröjer.

För att dämpa belastningen följer regionen nu FHM:s rekommendation och prioriterar provtagning och smittspårning till främst tre grupper:

Patienter och personal inom vård och omsorg, personer med arbeten som kräver fysisk närvaro och elever i grundskolan och på gymnasiet.

Det borde lätta på trycket.

– Vi hoppas att det gör det, säger Karin Jones.

Nytt är också att den som testat sig med ett snabbtest, antigentest, inte behöver ta ett PCR-test utan kan betrakta sig som smittad. Det gäller även den som haft covid-19 inom de senaste sex månaderna. Hushållskontakter behöver inte heller testa sig om en i hemmet fått bekräftad covid-19.

Den som har symtom men inte har möjlighet att snabbtesta sig får fortfarande ta ett PCR-test, men bara de tre nämnda grupperna prioriteras.

Alla som har förkylningssymtom ska utgå från att de har covid-19 och följa rekommendationerna. Efter att FHM ändrat sina riktlinjer gäller det att stanna hemma i minst fem dagar från det att man fått symtom. Tidigare var det sju dagar.

Du ska känna dig frisk och ha varit feberfri i två dygn innan du går tillbaka till jobbet eller skolan.

Undantag från karantän

Folkhälsmyndigheten har beslutat om nya undantag från familjekarantän för den som är symtomfri från 20 januari. Tre grupper behöver inte längre stanna hemma från arbete eller skola när någon annan i hushållet är sjuk:

• Du som har vaccinerats med en påfyllnadsdos (dos 3)

• Personer som har haft covid-19 någon gång under de senaste tre månaderna

• Vissa nyckelfunktioner inom de samhällsviktiga verksamheter som MSB har listat, förutsatt att åtgärder görs för att minska smittrisken

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!