Regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson välkomnar i stora drag konsultrapport 2 av Ernst & Young angående vårdens verksamheter i länet, apropå de effektiviseringar som kan göras i det totala stålbadet på 700 miljoner kronor.
– En omfattande, fullmatad rapport. Vissa kartläggningar är väldigt bra. Konsulterna har fångat läget i regionen på ett bra sätt, vad gäller organisatoriska och strukturella förändringar. Deras nya organisationsmodell är tydlig, inte minst vad gäller arbetssätten.
Nordmark Nilsson understryker att vården i dag har en alltför spretig struktur och organisation, med alldeles för mycket dubbelarbete.
– Vi saknar ordentliga beskrivningar för de uppdrag som de olika befattningarna har. Man vet inte var ens eget uppdrag börjar och slutar.
Hon välkomnar också förslaget om att skrota närsjukvårdens två divisioner och samtidigt öka till sex mer renodlade divisioner.
– Väsentligt att vi gör det. Vi delade på närsjukvården i två redan när jag började, men fortfarande är det omsättningar på tre miljarder kronor per division och det blir svårt att styra och göra rätt då.
Totalt föreslår Ernst & Young minskade kostnader och effektiviseringar motsvarande 560 miljoner kronor och uppemot 350 helårstjänster inom vården. Realistiskt?
– Konsulterna har identifierat effektivitetsmöjligheter motsvarande detta, men de skriver också om vilka andra mervärden dagens resurser ka ge vården, när vi gör om organisation, struktur och arbetssätt.
De slår fast att lönekostnaderna är den "i särklass" största kostnadsposten och menar att besparingarna primärt ska ske där. Håller du med?
– Lönekostnaderna är en väsentlig del men konsulterna pekar också på att dessa pengar kan användas bättre på andra sätt.
"Mer effekt med mindre resurs" kallar konsulterna det. Färre ska göra mer, brukar det också heta. Hur mycket anser du att antalet vårdjobb kan minskas?
– Konsulterna har räknat om pengarna på årsarbetare, ja. Men de är också tydliga med att dessa resurser kan ge andra mervärden. Och notera att de också pekar på att vi kan ändra på vår chefstruktur, med tydligare styrning och färre chefer.
36-40 färre chefstjänster, ja. Vad händer med de övriga cirka 310 vårdjobben i deras sparförslag?
– Vi har en total volymkostnad för vården på sex miljarder kronor. Då ska man på olika sätt spara in åtminstone 500 miljoner kronor. Om det sedan blir färre vårdanställda, eller på andra sätt kan jag inte säga nu. Pusslet är ännu inte lagt. Ni i media drar för stora växlar utifrån en rapport.
Konsultrapporten blev inte heller den som den politiska majoriteten önskade i alla delar. Regionråd Kenneth Backgård (SJVP) och övriga regionstyret accepterar inte förslaget om att avveckla narkos- och intensivvården vid sjukhusen i Kalix och Kiruna – även att minimera verksamheten i Kalix på andra sätt.
Regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson kringgår att själv vilja kommentera den heta potatisen.
– Det här är en konsultrapport. Vi har gjort 60 egna interna rapporter också, har dessutom 400 förslag från medarbetare. Allt ska kokas ihop och därefter levererar vi en stabil neddragning av volymkostnaderna med 700 miljoner kronor. Det kommer vi att klara.
Konsulterna vill ju minska på verksamheterna vid Kalix och Kiruna sjukhus. Hur ser du på det?
– Konsulterna tycker att det är ett bra sätt, ja. Men vad jag tycker? Ja du, politikerna har redan talat om att detta inte är rätt väg att gå.
Men förändringar inom Kiruna och Kalix sjukhus utpekas som några av de viktigaste effektiviseringarna. Kan du bara bortse från det?
– Jag fick konsultrapporten i sin helhet i går, det kommer ta lång tid innan jag kan ge dig de svar du vill ha kring detta.
Tar du med dessa förändringar när du bereder effektiviseringarna vidare, oavsett vad den politiska majoriteten tycker?
– Det kan jag inte säga nu. Först om en månad ungefär vet jag vad jag och min ledningsgrupp tycker kring detta. Men det vore oklokt att göra en beredning som den politiska majoriteten sedan inte vill ta upp.
Konsultrapporten har kostat regionen närmare två miljoner kronor. Borde inte deras slutsatser väga tungt då?
– Två miljoner kronor är väl investerade pengar för dessa rapporter, men glöm inte heller allt det gedigna interna arbete vi har gjort före dem och även nu efter.
Hur ska besparingarna ske i stället om inga förändringar görs i Kalix och Kiruna?
– Vi tittar på allt. Nu börjar en process. Och jag kan lova dig att den kommer inte vara färdig inom en-två månader. För att politiken ska få fram ett bra underlag krävs flera månader.
Så inga beslut gällande stålbadet vid nästa regionstyrelse den 14 oktober?
– Delar kan komma upp, om regionrådet tycker att det är rimligt. Jag vore själv tacksam om vi kunde ta den övergripande organisationen, med ledningsnivåer, i oktober eller november.
Men inte vad gäller förändringarna på sjukhusen?
– Det tror jag kommer bli väldigt svårt att hinna med, säger regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson.