– Det är tragiskt att vi ska vara en grupp i samhället som inte unnas en huvudsemester under sommaren, säger Karin Jonsson t f vice ordförande i Vårdförbundet.
Norrmedia har tidigare berättat om Region Norrbottens problem att säkra bemanningen inom vården under sommaren.Regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) lovade tidigare att alla som vill ska få fyra veckors semester under sommarmånaderna. Enligt semesterlagen har också alla rätt till fyra veckors semester under juni, juli och augusti.
– Våra medlemmar har slitit hårt och behöver få vara lediga under sommaren. Så rent generellt tycker vi inte om detta. Däremot vill jag inte kommentera summan. Den har varierat år från år, säger Karin Jonsson.
Nu går alltså Region Norrbotten ut och erbjuder ersättning till de som flyttar sin semester till andra månader än sommarmånaderna.
– Den som flyttar sin semester från juni, juli och augusti till andra tider på året, får 14 000 kronor extra per vecka, säger Daniel Westerberg t f HR-direktör på Region Norrbotten.
Det innebär att en anställd som flyttar alla fyra veckor till andra tider på året kan få en ersättning på 56 000 kronor.
Erbjudandet gäller sjuksköterskor, undersköterskor, specialistsjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensköterskor, ambulanssjukvårdare, skötare och barnsköterskor.
– Erbjudandet gäller dock inte läkare, säger Daniel Westerberg.
Det är något mer än det första erbjudandet som gick ut i fjol sommar.
– I fjol fick man 9 000 kronor i veckan i planeringsfasen och sedan höjdes erbjudandet till 14 000 kronor i veckan för de som flyttade en redan beviljad sommarsemester, säger Daniel Westerberg.
Karin Jonsson förstår att erbjudandet kan kännas lockande för många.
– Det är klart vi unnar våra medlemmar att få mer pengar för dem som vill det. Men att det överhuvudtaget ska vara så här beror på att det saknas långsiktighet i hela tänkandet. Vi har påpekat detta år efter år och nu efter pandemin är det sämre än någonsin, säger hon.
Karin Jonsson framhåller att tre faktorer är viktiga för att undvika att det blir brist på kompetent vårdpersonal.
– Det behövs en långsiktig satsning på bättre villkor, på en bättre arbetsmiljö och högre löner. Då kan vi få en hållbar situation för vården i Norrbotten, säger hon.