Region Norrbotten om beslutet: "En ekonomisk fråga"

Liten risk för smittspridning, ekonomi och taxibrist – så motiverar Region Norrbotten beslutet om att sluta med ensamåkandet vid sjukresor.

Patienter ska återigen åka tillsammans till vården vid sjukresor i taxibilar.

Patienter ska återigen åka tillsammans till vården vid sjukresor i taxibilar.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Norrbotten2020-10-13 11:30

Beslutet om att stoppa ensamåkandet vid sjukresor togs av den regionala krisledningen den 16 september.

Sari Ekblom, tillförordnad divisionschef för service hos Region Norrbotten, berättar att det är väldigt många som fått åka ensamtaxi – men att det finns risk för att det uppstår brist på taxibilar och chaufförer.

– Det hänger ihop med att vården har kommit igång med sin planerade verksamhet. Det påverkar också, det blir fler människor som åker till vården och om alla ska åka ensamtaxi förvärras bristen.

Men även miljön och ekonomin spelar in i beslutet.

– Det blir dyrare för regionen att ha en taxibil per person.

I normala fall är det tre patienter plus chaufför som kan färdas tillsammans under sjukresan. Det utgångsläget har regionen gått tillbaka till, men tillhör personen en riskgrupp får det maximalt finnas två passagerare per taxi för att motverka smittspridning.

– Två patienter per bil, såvida läkaren inte gör bedömningen att patienten bör få en egen taxi. Det är alltid en medicinsk bedömning som ligger bakom.

Ekblom har förståelse för att det finns en oro för att man blir smittad av viruset. Och när det kommer till kritiken svara hon så här:

– Egentligen är det taxibolaget som har arbetsmiljöansvaret hos sina medarbetare. Men har våra patienter misstänkt eller bekräftad covidsmitta, då har vi skyddsutrustning till taxichauffören och den som åker. Det har inte förändrats.

Regionen påpekar att beslutet inte är skrivet i sten.

– Märker vi att spridningen ökar får vi ta förnyad ställning i den här frågan, säger Ekblom.

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt har rådfrågats inför beslutet, men menar att de inte har noterat en smittspridning vid sjukresor.

– Jag har inte protesterat mot det för att man inte ser smittspridning den vägen. Det finns vissa smittskyddsåtgärder som man kan ta till. Vissa är effektiva och andra inte, vissa är dyra och andra är billiga. Det här är en dyr och inte särskild effektiv åtgärd att bara skjutsa en i taget, utan då väger skålen över.

Hur tänker du kring distansen i en taxi?

– Det är ett litet rum. Visst innebär en bilresa en risk. Det gäller att alla som har symptom inte åker med och det är man väldigt noga med att poängtera. Är det friska patienter och en frisk chaufför är risken väldigt liten. Största risken utgörs inte av att bli smittad av passagerarna, utan av taxichauffören, säger Nystedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!