Fiskpanik inför midsommarfesten? Ingen fara. Hushållningssällskapets Pelle Johansson ger dig inte mindre än fem strömmingar och sillar som du kan göra nu på förmiddagen – och äta redan i eftermiddag.
Gravad senapsströmming
Ingredienser
1 dl ättika, 24 procent
5 dl vatten
2 teskedar salt
500 g strömmingsfiléer
1 dl senap
1 msk ättika
1 dl olja
1 dl socker
1 dl vatten
Ett knippe dill, 3-4 cm, finhackad
Metod
Gör en lag på ättika, vatten och salt. Häll över strömmingsfiléerna och låt det ligga 4-6 timmar i kylen. Ta fram dem, häll av lagen och låt filéerna rinna av. Rör sedan ihop senap och ättika i en skål, vispa sedan ner olja och vatten. Jag använder rybsolja och senap från Pesulas Lantbruk i Kukkola, det är ett mycket smakrikt lokalproducerat alternativ men det funkar med andra varianter också. Rör ner sockret tills det löst sig och du märker att det inte knastrar längre. Om du använder en sötare senap än jag kan du med fördel dra ner på sockermängden till åtminstone hälften. Tillsätt den finhackade dillen och smaka av med salt och peppar innan du blandar strömmingsfiléerna med senapsdressingen och häller över det i en snygg glasburk.
Mormor Bertas inkokta rullströmming
Ingredienser
1 dl ättikssprit (12 procent)
3 dl strösocker
3 dl vatten
Ett knippe dill, 3-4 cm i diameter
500 g filead strömming
Salt och peppar
Metod
Vispa ihop ättika, socker och vatten. Dela filéerna på längden om de är dubbla, då mindre bitar av inlagd fisk alltid är att föredra. Salta, peppra och strö hackad dill på filéernas köttsida. Rulla ihop dem med skinnsidan utåt och stick igenom en tandpetare (av trä, men det förstod ni kanske) för att låsa rulladerna. Ställ rulladerna på högkant i en lagom stor gryta, häll försiktigt över lagen och värm allt på spisen tills just innan det börjat koka. Kyl så snabbt du kan. Ta upp rulladerna när de svalnat, dra loss tandpetarna, lägg rulladerna försiktigt i en glasburk och tillsätt lagen samt resten av den hackade dillen.
Stekt, inlagd strömming
Ingredienser
1 dl kaviar, rökt
1 dl majonnäs
800 g strömmingsfilé
Ströbröd
Smör
2 dl ättikssprit (12 procent)
4 dl strösocker
6 dl vatten
5 cm pepparrot
1 rödlök
4-6 lagerblad
10-15 kryddpepparkorn
10-15 svartpepparkorn
Metod
Rör ihop ättika, socker och vatten i en skål samt kaviar och majonnäs i en annan. Vänd ner strömmingsfiléerna i kaviarblandningen och låt dem marinera i minst en timme, gärna tre. Ta fram dem och vänd varje filé i ströbröd. Stek i smör på medelvärme tills de blivit gyllenbruna. Låt svalna och varva sedan de stekta strömmingsfiléerna med rödlöksringar, tunt skivad pepparrot och kryddor i en lagom stor glasburk. Häll över lagen.
Rånesill
Ingredienser
En och en halv förpackning femminuterssill (har du redan lagt in sill kan och ska du naturligtvis använda den, men i stunder av panik är inte femminuterssillen så dålig)
2 hekto väl avrunna kräftstjärtar (om du inte har sparat från höstens kräftfiske duger det med en burk köpes)
50-100 g rom (har jag över använder jag löjrom, men det är lite slöseri till just det här)
Ett knippe dill, 3-4 cm i diameter, finhackad
En finhackad rödlök
1 dl majonnäs
1 dl gräddfil
Salt och peppar
Metod
Skär den inlagda sillen i lagom stora bitar. Rör ihop övriga ingredienser, rör i sillbitarna, smaka av med salt och peppar samt häll upp på glasburk.
Äppelsill från Siknäs
Ingredienser
En och en halv förpackning femminuterssill (har du redan lagt in sill kan och ska du naturligtvis använda den, men i stunder av panik är inte femminuterssillen så dålig)
2 skalade och finhackade gröna äpplen, gärna Granny Smith
En smedanäve finhackad purjo, salladslök eller gräslök
Ett knippe dill, 3-4 cm i diameter, finhackad.
1 dl majonnäs
1 dl gräddfil
Salt och peppar
Metod
Skär den inlagda sillen i lagom stora bitar. Rör ihop övriga ingredienser, rör i sillbitarna, smaka av med salt och peppar samt häll upp på glasburk.