Ren, älg, hjortron, åkerbär, surströmming och Kalix löjrom. Lägg därtill ännu en fisk– siklöjan.
– När det talas om Sverige som matland så förknippas det med våra råvaror. Vi har unika produkter som bara finns här, säger krögaren Simon Laiti.
Det bästa av allt, menar han, är att det handlar om naturens tillgångar.
– Det här är något som naturen ger oss. Det kommer i olika tidsperioder och är inget vi kan styra över. Det tycker jag är häftigt, säger han.
Få län kan skryta med så många unika råvaror som Norrbotten.
– Jag tycker inte att det finns något annat län som sticker ut så som vi. Vi har också löjrommen. Visst, du kan även köpa rom från Vänern och Vättern men vår är den enda som är ursprungsskyddad. Den är unik på grund av mineralerna som kommer ner från fjällvärlden och blandas i havet.
De norrbottniska råvarorna är även ofta återkommande på menyerna i samband med exklusiva middagar. På Nobelbanketten till exempel serveras Kalixlöjrom flitigt då kungahuset sägs ha en förkärlek för de små orange kornen. Åkerbäret och hjortronet är också populära på kungamiddagar så som bröllop och andra stora tillställningar.
– När man vill representera Sverige i en måltid då kommer våra produkter upp. Det som är känt i svensk gastronomi, det vill man lyfta fram. De finns ingen annanstans, bara i Sverige, och sen råkar de finnas i våra regioner i Norrbotten.
Simon Laitis personliga favoriter är löjrommen, åkerbäret och renen.
– Jag gillar också siklöja, den får inte glömmas bort. Tittar man neråt, söderöver, så har de strömmingen, men vi har själva fisken, siklöjan. Den också väldigt god i smak och kan användas på samma sätt som man använder strömming.