Raset: S har förlorat varannan medlem

Det "röda" Norrbotten tynar bort. Socialdemokraterna har förlorat mer än varannan medlem de senaste 15 åren.
Tuffa vård- och skoldebatter sliter isär partiet – samtidigt som de aktiva i S-föreningarna blir allt äldre.
– Vi har inte varit nog duktiga, säger distriktsordförande Fredrik Lundh Sammeli i en stor intervju inför partikongressen i Göteborg.

Röda siffror. 6000 färre medlemmar på 15 år – nu plågas Socialdemokraterna i Norrbotten av medlemsflykten. ”Vi kan inte luta oss tillbaka mer”, säger Fredrik Lundh Sammeli, distriktsordförande.

Röda siffror. 6000 färre medlemmar på 15 år – nu plågas Socialdemokraterna i Norrbotten av medlemsflykten. ”Vi kan inte luta oss tillbaka mer”, säger Fredrik Lundh Sammeli, distriktsordförande.

Foto: Tommy Norin

Norrbotten2017-04-07 13:21

Socialdemokraterna firar 100-årsjubileum och i helgen stundar partikongressen i Göteborg, med temat "Trygghet i en ny tid" och med 17 delegater från Norrbotten.

– Årets viktigaste politiska arrangemang. Temat speglar vad som händer i vår omvärld och i nationen, från arbetslöshet och stora skillnader i skolresultat till en omvärld med Brexit, främlingsfientliga partier och en ny president i USA, säger länets S-ordförande Fredrik Lundh Sammeli.

Men partiet är inte längre samma dominerande politiska kraft som engagerar fotfolket i länet.

I början av 2000-talet hade Socialdemokraterna närmare 10 000 medlemmar här.

I fjol låg siffran på knappt 4 000.

Vår granskning visar alltså att S har förlorat mer än varannan medlem i Norrbotten de senaste 15 åren.

Fredrik Lundh Sammeli är väl medveten om de röda siffrorna och ser två stora skäl till medlemsraset.

Det ena, menar han, är att folkrörelserna överlag tappar aktiva.

– Vi ser det i idrottsrörelsen, i partierna och i medlemsorganisationerna, från Röda korset till lokala skoterklubben. En oroande samhällsutveckling.

Den andra anledningen gör honom mer självkritisk, å partiets vägnar.

– Vi har inte varit nog duktiga på att värva nya medlemmar, välkomna dem. En hemläxa för hela partiet.

Tillfälliga, små medlemslyft sker lokalt i valtider men under mandatperioderna fortsätter kräftgången.

– Vi är inte lika utåtriktade då. Då är det mer vardagligt partiarbete, förbereda beslut och gå på föreningsmöten som gäller.

Den höga genomsnittsåldern är ytterligare en förklaring till det minskade antalet S-medlemmar. De aktiva blir äldre och faller allteftersom bort från medlemsstatistiken av naturliga skäl.

Detta samtidigt som S inte lyckas attrahera nya, yngre aktiva.

– Det måste bli enklare att bli medlem. Vi har jobbat mycket med det digitala. Man ska bara behöva messa för att bli medlem, med snabb återkoppling. I dag tar det för lång tid.

Hur anpassar ni partiarbetet till ”livspusslet” för 30-40-åringar?

– Alla mitt i livet, med små barn, vet att konkurrensen om tid är stark. Vi gör ett medvetet arbete för att bli bättre på att möta upp det. Det kan gälla hur möten genomförs, hur lång tid de ska ta.

Han vill också avdramatisera plikttrogenheten.

– Det är okej att inte alltid hinna med. Man kan ta på sig politiska uppdrag, även om man inte alltid kan delta. Helt otänkbart för tio år sedan, då man förväntades prioritera politiken till fullo.

Större arbetarekommuner som Piteå, Kalix och Luleå redovisar de mest betydande medlemsminskningarna.

Men i egenskap av distriktsordförande vill inte Fredrik Lundh Sammeli närmare förklara orsakerna till lokala minskningar.

– Det kan vara eldsjälar som inte längre orkar, har lämnat partiet, interna fajter och liknande. Mycket bygger på hur man håller igång det interna partiarbetet, föreningsmötena och arbetsformerna för yngre. Lyckas man inte med det, då dippar man snabbt.

Men han pekar också på en helt annan faktor – nämligen näthatet.

– Tuffaste hotet mot partiengagemanget i dag. Det så lätt att bli uthängd, jagad och hatad i sociala medier. Många partikamrater far illa av detta. Och lever du i en mindre kommun är det extra tufft, inte minst om du har barn.

Hur har du själv upplevt näthatet?

– Tufft. Jag jobbar med frågor som engagerar, ta bara pensionerna och migrationen. Man blir hårdhudad. Till slut läser man inte nätkommentarerna längre, säger Lundh Sammeli som är ordförande i Riksdagens socialförsäkringsutskott.

Det sviktande medlemsunderlaget innebär att partierna – även de större – i förlängningen får allt svårare att fylla valsedlarna med lämpliga kandidater.

Fredrik Lundh Sammeli ser en fara i att nya medlemmar inte hinner bygga upp erfarenhet för att ta sig an tyngre, mer utsatta förtroendeuppdrag.

– Utmaningen ligger i att utbilda, stötta. Tidigare fick många sitta på ”avbytarbänken” länge, i dag är det inte så. Du hamnar snabbare i den politiska hetluften, med det samhällsklimat som är och de tuffare beslut som måste tas. Det kan innebära att politiker har uppdragen en kortare tid än tidigare. Det finns en baksida i det.

Kan ni vända den negativa medlemstrenden?

– Det är jag övertygad om. Min ambition är tre fantastiska valrörelser, med kyrkovalet i höst, det stora valet nästa år och EU-valet 2019. Då kommer partiet vara ute på gator och torg, berätta om våra idéer – men också fråga om fler vill engagera sig. För det är ofantligt kul att vara politiskt aktiv.

Botten är nådd?

– Ja. Det finns en medvetenhet hos alla arbetarekommuner att värva fler medlemmar. Vi kan inte luta oss tillbaka mer, säger Fredrik Lundh Sammeli, distriktsordförande för Socialdemokraterna i Norrbotten.

Fakta/Medlem(s)raset

Så många medlemmar har arbeterkommunerna tappat de senaste 15 åren.

(Inom parentes) Medlemsantalet år 2016.

Luleå: – 991 (1024)

Piteå: – 1061 (760)

Boden: – 415 (511)

Kalix: – 885 (422)

Pajala: + 70 (352)

Gällivare: – 157 (303)

Kiruna: – 398 (300)

Jokkmokk: – 194 (178)

Älvsbyn: – 342 (177)

Arvidsjaur: – 216 (172)

Överkalix: – 204 (170)

Haparanda: – 101 (155)

Övertorneå: – 84 (117)

Arjeplog: – 230 (93)

Hela distriktet: – 5589 (4076)

Fotnot: Den officiella siffran för 2016 är 4726. Under året försvinner dock ytterligare 650 medlemmar som inte har betalt medlemsavgiften för 2015 och 2016.

Källa: NSD, Socialdemokraterna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!