Priset bortses när platser måste fyllas

Migrationsverket är just nu i en ovanlig situation för en upphandlare. Alla som lämnar kvalificerade anbud för att bedriva ett asylboende får sina platser belagda, utan att hänsyn tas till priset.

Situationen kan utnyttjas. För Sangkarat AB:s asylboenden i Boden betalar Migrationsverket 280 kronor per dag och person. Hade Sangkarat höjt priset till maxnivån på 350 kronor hade de fortfarande kunnat räkna med att få sina platser belagda, och tjäna en halv miljon mer i månaden.

Situationen kan utnyttjas. För Sangkarat AB:s asylboenden i Boden betalar Migrationsverket 280 kronor per dag och person. Hade Sangkarat höjt priset till maxnivån på 350 kronor hade de fortfarande kunnat räkna med att få sina platser belagda, och tjäna en halv miljon mer i månaden.

Foto: Fredrik Tano

Norrbotten2014-10-07 07:00

– Det här är en väldigt konstig situation för en upphandlande enhet, det är liksom inte så man gör normalt sett. I vanliga fall tävlar anbudsgivarna om att vinna upphandlingen, men som det ser ut nu får alla som har sina saker i ordning vara med, säger Björn Andrén på Migrationsverkets upphandlingsenhet.

Sedan 2011 finns ett takpris på 350 kronor per dygn och person när Migrationsverket går ut med en upphandling om asylboende, som olika företag sedan får lämna anbud till. I vanliga fall rangordnas de anbud som bedömts klara kvalitetskraven i en tilldelningslista, där de med lägst pris blir belagda först. Det gör att anbudsgivarna som hoppas få sina platser fyllda måste pressa ner priset.

Men sedan prognosen för antalet asylsökande till Sverige under 2014 höjdes till 80 000 har Migrationsverkets behov av platser ökat betydligt. Samtidigt har kommunerna fortsatt svårt att hitta bostäder till de som redan beviljats asyl, vilket gör att många blir kvar i asylboendena.

– Därför tvingas vi ut till nya direktupphandlingar. Vi har fått göra ett antal sådana i år och kommer sannolikt att behöva ännu fler platser, säger Björn Andrén.

Det höga trycket innebär inte bara att Migrationsverket inte längre kan bortse från de dyraste anbuden, utan också att anbudsgivarna utan motivering kan lägga sig på maxpris och ändå räkna med att få sina platser belagda.

– Men jag kan säga så här: förvånansvärt få verkar ha insett det om jag ska vara ärlig. Jag har tänkt samma tanke, varför lägger sig inte alla på maxpris? Men det gör de inte. Det är första gången jag räknar på det här men skillnaderna mellan de senaste upphandlingarna var bara runt fem kronor, och det är ju ändå en väldigt marginell höjning, säger Björn Andrén.

Avtalen som skrivs gäller generellt som mest i ett år, och vid en ny upphandling tas ingen hänsyn till tidigare prissättning. Ändå är Björn Andréns bästa förklaring till att prisnivån inte har höjts mer att företagen är mån om en bra plats i rangordningen.

– Sker det en minskning är det ju den dyraste som åker ut först. Men jag har ju svårt att se att vi skulle minska vårt behov i det korta perspektivet, säger han.

Migrationsverket är just nu inne i en ny upphandlingsprocess, där 6000 platser ska tilldelas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om