Polisen: "Utmaningen är våra stora avstånd"

Polisen har god koll på de grovt kriminella i Norrbotten. "Vi kan inte stoppa alla brott, men i och med vårt arbete har vi förhindrat våldsbrott"

Lars Wahlberg, biträdande regionpolischef för region nord.

Lars Wahlberg, biträdande regionpolischef för region nord.

Foto: Lars Hedelin/Montage

Norrbotten2019-12-31 19:21

Polisens operation Rimfrost inleddes i under hösten efter en rad grova våldsdåd i Malmö. Den 19 december mördades en ung man på öppen gata i Boden och på juldagen var det skottlossning på Bergnäset i Luleå, rubricerat som mordförsök. 

Behövs en "rimfrost" i Norrbotten också? Vi frågar Lars Wahlberg, biträdande regionpolischef för region nord.

– Rimfrost är en kraftsamling i region syd, men vi arbetar på samma sätt när det gäller vårt region. Jag vill sticka ut hakan och säga att vi har ganska bra koll på de grovt kriminella i vår region. Vi kan inte stoppa alla brott, men i och med vårt arbete har vi förhindrat våldsbrott, säger Wahlberg.

Han beskriver de grovt kriminella som löst sammansatta grupper som förändras över tid.

– Det uppstår alltid konflikter i kriminella kretsar, men det nya är att man, framför allt i storstäderna, använder skjutvapen och sprängämnen.

Vad är den stora utmaningen för polisen i Norrbotten?

– Trots att det skrivs mycket om grova brott, så har vi låg brottslighet i regionen. I huvudsak är människor trygga. Utmaningen är det stora avstånden. Vi vill förbättra vår närvaro och flytta fram våra positioner, inte minst för befolkningen i glesbygden. De ska ha rimlig tillgänglighet till polis, säger Wahlberg.

Han säger att det är något polisen arbetar med i flera år och nu blir det ett betydande tillskott av poliser fram till 2024. I polisregion nord finns drygt 2 100 anställda, 2024 ska det bli ett par hundra till enligt planen.

– En del av dessa kommer att gå till mindre orter.

Samtidigt kommer rapporter om att polisutbildningen inte fyller platserna med behöriga sökanden. Är det oroande?

– Det är bekymmersamt. Trots att mellan 15 000 och 17 000 sökte lyckades man inte fylla platserna. Vi måste titta på om vi har för snäva krav eller om vi sållar för hårt. Det finns ett stort intresse att bli polis.

Är det svårt att rekrytera poliser till glesbygden?

– Det är inte samma söktryck som till större städer och det är en utmaning. Många unga poliser vill vara i stora orter, men det finns väl så många utmaningar för de som jobbar i glesbygd. Man är färre och får därmed vara mer självständig med stora möjligheter att påverka sitt arbete, säger Wahlberg.

Han lyfter också fram konkurrensen från näringlivet, framför allt i Malmfälten.

– Det är inte för lönen man blir polis, det är för möjligheten att göra skillnad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!