Polisen: så gör du om någon bryter mot eldningsförbudet

Det råder eldningsförbud i Norrbotten. Detta innebär att det är förbjudet att göra upp eld och dessutom straffbart att bryta mot förbudet. Så här bör du agera om du ser någon elda ändå.

Sedan 16:e juli råder eldningsförbud i Norrbotten.

Sedan 16:e juli råder eldningsförbud i Norrbotten.

Foto: Per Lundström

Norrbotten2018-07-27 09:51

Det är polisen som gått ut med informationen på deras hemsida om hur man bör agera om man ser någon som bryter mot förbudet.

– Ser du någon som bryter mot ett eldningsförbud bör du i första hand informera personen om att det råder eldningsförbud. Om någon ändå fortsätter kan du ringa polisen på 114 14, säger Per Engström, på Nationella operativa avdelningen, Noa

Den som trotsar eldningsförbudet gör sig skyldig till brott mot lagen om skydd mot olyckor. Det är straffbart att bryta mot förbudet och kan leda till böter.

Sedan den 16:e juli har Länsstyrelsen i Norrbotten utfärdat eldningsförbud i hela länet. Detta innebär att det endast är tillåtet att elda på platser som är utformade så att elden inte kan sprida sig. Grillning med grillkol och briketter är tillåten i ”för ändamålet framtagna grillar” och särskilt iordningställda grillplatser i sten, betong eller liknande under förutsättning att försiktighet iakttas. Alla typer av eldhärdar ska vara placerade på ett eldsäkert underlag. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har dessutom velat skärpa förbudet så att det också ska inkludera grillande på villatomter. En önskan som inte blivit verklighet i just Norrbotten. Luleåbo har däremot beviljat MSB:s önskan om skärpt förbud och sedan 25:e juli är det inte tillåtet att grilla inom deras områden. Något som också gäller på iordningställda grillplatser.

Polisen hänvisar till att privatpersoner ringer rätt nummer om man ser någon som bryter mot förbudet.

Om personer bryter mot eldningsförbud trots att de blivit upplysta om förbudet kan du ringa polisen på 114 14. Om situationen är akut ska du dock alltid ringa 112. Är du orolig eller har frågor om bränderna kan du ringa informationsnumret 113 13, skriver polisen på deras hemsida.

Läs mer:

Eldningsförbudet, det gäller.

Trots MSB:s vädjan: Eldningsförbudet skärps ej

Luleåbo inför eldningsförbud

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om