Paludan genomförde manifestationer utan tillstånd

Den högerextrema politikern Rasmus Paludan besökte fler orter i Norrbotten och Västerbotten under onsdagen. Polisen uppger att sammankomsterna genomfördes utan tillstånd och de kommer att upprätta en anmälan mot Paludan för brott mot ordningslagen.

Den högerextrema politikern Rasmus Paludan besökte under onsdagen Piteå, Luleå, Haparanda och Skellefteå och genomförde manifestationer.

Den högerextrema politikern Rasmus Paludan besökte under onsdagen Piteå, Luleå, Haparanda och Skellefteå och genomförde manifestationer.

Foto: Jens Ökvist/Frilans

Norrbotten2022-08-25 15:36

Rasmus Paludan besökte under gårdagen Haparanda, Luleå, Piteå och Skellefteå. På flera av platserna brände han ett exemplar av koranen. 

I Luleå samlades ett 70-tal åhörare vid Stadsparken och polisen förde bort Rasmus Paludan efter att stämningen blivit hätsk. De ska ha kastats föremål mot honom och mot polisen. 

Även i Piteå blev det stökigt när han besökte Rådhustorget. Ett antal personer avvisades från platsen. 

Vid 20-tiden var Rasmus Paludan i Skellefteå och höll en manifestation på Möjligheternas Torg. Där fanns det ett 70-tal åhörare, främst ungdomar. När stämningen blev upprörd fördes Paludan bort från platsen ett antal gånger men han återvände till platsen. 

Polisen avlägsnade personer från platsen och det ska även ha kastats sten mot Rasmus Paludan. 

Under torsdagen uppgav polisen att de nu går igenom videomaterial från sammankomsterna och att de sannolikt kommer att upprätta ett antal brottsanmälningar, dels mot motdemonstranter och man kommer även att anmäla Rasmus Paludan för brott mot ordningslagen. 

Ett brott som kan ge böter eller fängelse i högst sex månader.

– Det är sannolikt att det kan finnas någon som blir rapporterad för något brott i och med att det blev stenkastning mot Paludan. Dessutom kommer man nog att upprätta anmälan om brott mot ordningslagen eftersom vi uppfattar det som att han har genomfört allmänna sammankomster utan polismyndighetens tillstånd, säger polisen Pontus Fälldin, kommenderingschef, regional särskild händelse.

Polisen uppger att Rasmus Paludan hade lämnat in tillståndsansökningar för att hålla allmän sammankomst, men att dessa kom in sent och därför inte kunnat handläggas. 

– Vi hann inte handlägga ansökan om tillstånden som han kom in väldigt sent med. Det var inte kompletta ansökningar heller, och vi har haft svårt med dialogen med honom. Därför har det varit svårt att hantera de här tillståndsansökningarna.

Ingen person ska ha skadats i samband med händelserna, men manifestationerna krävde stora polisresurser i de olika städerna. 

– Vi bedömer att vi har haft en balanserad resurs som kunnat hantera det här. Ingen blev skadad i går så vi upplever att vi kunde hantera det, säger polisen Pontus Fälldin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!