Polisen hjälper äldre att skydda sig

Nu lanseras ett nytt informations- och mötespaket för att stärka äldres förmåga att stå emot bedrägeribrott.

 ”Försök inte lura mig" ska hjälpa äldre stå emot berdrägeri.

”Försök inte lura mig" ska hjälpa äldre stå emot berdrägeri.

Foto: Montage

Norrbotten2020-03-06 12:28

Enligt polisen har bedrägeribrott mot äldre och funktionsnedsatta genom social manipulation ökat med 45 procent mellan december 2019 och januari 2020, från 710 till 1032 brott. Många gånger utger sig bedragarna att de kommer från till exempel banken eller polisen.

Det kan vara extra svårt att värja sig när en bedragare säger sig representera en myndighet eller någon annan som man förväntas lita på.

Polisen har nu i samarbete med Brottsofferjouren, PRO, SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna skapat ett mötespaket:

”Försök inte lura mig”.

– Vi öka medvetenheten om bedrägeribrott där främst äldre drabbas, vilka varningssignaler och situationer man ska vara uppmärksam på och hur man kan skydda sig för att inte bli lurad, säger Anna Karlsson, polisens nationella bedrägericenter.

Delarna handlar om förebygga stöld och bedrägeri som sker vid hemmet, i offentlig miljö och via nätet, telefon eller e-post.

Mötespaketet är främst tänkt att användas vid fysiska möten mellan äldre. Materialet ska skapa förutsättningar för samtal och praktiska övningar. Initiativtagarna tror att att kunna diskutera, dela erfarenheter och känna samhörighet, kan minska känslan av oro och skam för att bli utsatt för brott. Möten kan genomförs av organisationerna och de kan bjuda in exempelvis kommunen och polis.

– Materialet kan också användas av anhöriga eller de som arbetar med äldre för att upplysa om olika risker i hemmet, på stan och på nätet, säger Karlsson.

Fakta mötespaketet

Mötespaktet är uppbyggt utifrån de bedrägeribrott som förekommer mest mot äldre.

Filmerna i materialet är baserade på verkliga händelser för att lära sig att känna igen och öva på att hantera olika situationer där man kan utsättas för ett bedrägeri.

Utbildningen kan genomföras som studiecirkel eller användas som ett informationsmöte. 

På sidan ”Försök inte lura mig” finns materialet, (filmer, manual och broschyrer). Det sprids även via övriga organisationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!