Polisen allt mer personlig på nätet

Polisens närvaro i sociala medier har blivit ett verktyg för att nå ut till medborgarna. Men kritik riktas mot att inlägg riskerar att bli för personliga och sakligheten åsidosättas.

Avvägning. "Man kan inte vara raljant eller ironisk, då är det alltid någon som missförstår". För polisen Mikael Engren är facebook en del av arbetet.

Avvägning. "Man kan inte vara raljant eller ironisk, då är det alltid någon som missförstår". För polisen Mikael Engren är facebook en del av arbetet.

Foto: Josefin Silverberg

Norrbotten2015-08-13 06:00

Idag har polisen 117 Facebook-sidor samt användare på twitter och instagram, där inlägg postas dagligen. Tanken med närvaron på nätet är att öka dialogen och vara synlig och tillgänglig där människor är. Att dela brottsförebyggande information och berätta om Polisens arbete för att öka tryggheten.

– Närvaron i sociala medier är central, den gör oss mer tillgänglig för medborgaren och gör det möjligt att nå ut människor där de finns, säger Unni Jerndal, kommunikationsdirektör hos polisen.

Närvaron kan innebära allt från kampanjer riktade till ungdomar för att varna om nya typer av narkotika, till uppmaningar om att lämna in tips kring stölder och bortsprungna djur. Att polisarbetet tar steget ut på nätet ser Unni Jerndal som något naturligt:

– Poliser pratar med människor varje dag, de är vana att möta människor i alla sammanhang. Facebook är bara ytterligare en kanal, säger Jerndal.

Men den ökade närvaron och Polisens ton på nätet har mötts av kritik. Justitieombudsmannen har efter att inlägg anmälts, påpekat att Polisen riskerar att brista i saklighet och opartiskhet i strävan efter att få ett genomslag på nätet. JO konstaterar dock att det regelverk som Rikspolisstyrelsen slagit fast är tillräckligt – om det efterföljs.

– Som JO konstaterat är det tillräckligt med det regelverk som finns, sen för vi en diskussion internt om tonen i inläggen, säger Unni Jerndal.

Ett nyligen JO-anmält inlägg kommer från polisen Scott Goodwin I Växjö/Avesta. I maj i år skrev han så här på den lokala Facebook-sidan:

"Har du någon gång varit missnöjd med ditt narkotika-inköp? Har du någon gång betalat för Crazy Casablanca men fick i stället Göstas Gödsel? Oroa dig inte. Ring till Polisens knarkreklamationshotline på 11414 och berätta det för oss. Vi kan ta produkten du har kvar i beslag och även testa ditt urin för att kolla på styrkan och kvalitén." Anmälaren menade att polisen stigmatiserade narkotikamissbrukare och att agerandet gör att allmänhetens förtrående för polisen minskar.

Polisens regelverk kring Facebook-kommunikatitionen har inte förändrats sedan dess, men intern debatt pågår alltid berättar Jerndal:

– I de allra flesta fall är tonen bra, sen händer det ibland att det blir inlägg som väcker anstöt, men det är sällan. När det händer så diskuterar vi det, säger hon

Så säger policyn

Rikspolisstyrelsen har fastställt policyn för myndighetens närvaro i sociala medier. Där står att polisen ska förmedla fakta och inte åsikter, att tonen ska vara mänsklig och visa på ödmjukhet och respekt.

I inlägg på sociala medier ska anställda aldrig uttrycka sig nedlåtande eller överlägset. Ironi bör undvikas och humor ska användas med försiktighet. Inläggen ska uppmuntra till dialog och polisen ska svara på de frågor som folk ställer.

Saker som kan riskera säkerheten hos brottsoffer eller brottsmisstänkte får inte publiceras eller sådant som kan göra att läsaren identifierar en enskild individ.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!