Planen: Fler tjejer i spelbranschen

Satsningen på spelindustrin i länet har kommit igång på allvar under det senaste året. Men enligt Jeanette Nilsson, ordförande för Arctic Game Lab, är den stora utmaningen att locka fler tjejer till branschen.

Spelindustrin. Jeanette Nilsson är ordförande för Arctic game lab.

Spelindustrin. Jeanette Nilsson är ordförande för Arctic game lab.

Foto: Jessica Tervaniemi

Norrbotten2017-11-04 09:00

Av de som jobbar inom dataspelsbranschen i Sverige är endast 18 procent kvinnor, bland programmerare är det ännu färre. Och till den nya dataspelsutbildningen i Sävast har man endast lyckats locka två tjejer till 25 platser.

– Det är jättesynd att det ser ut så. Därför tänker jag dra igång två projekt parallellt för att jobba med den här frågan, berättar Jeanette Nilsson.

Det ena projektet är än så länge på planeringsstadiet, där tanken är att få till ett arbete med en grupp tjejer mellan 12-16 år där man under några år aktivt jobbar med att få upp förståelsen för programmering och teknik.

Det andra projektet är ett läger i regionen dit tjejer kan komma för att skapa dataspel tillsammans och byta erfarenheter med varandra.

– Stugan är en känd grej för män i branschen. Dit får de 20 bästa programmerarna i världen komma och göra dataspel i några veckor. Vi har tänkt göra samma sak för kvinnor. Det kommer att bli ett läger under två veckor, tanken är att vi gör det för tjejer i Sverige i ett eller två år. För att sedan göra det internationellt, säger Jeanette Nilsson.

Arctic Game Lab är ett kluster för att få en levande och framgångsrik spelindustri i norr. I dag är Umeå, Skellefteå, Piteå, Luleå och Boden delaktiga i samverkansprojektet.

Förstod du att spelbranschen var så mansdominerad när du klev in som ordförande?

– Jag har själv alltid jobbat i en mansdomnierad bransch och jag kan säga att det var sämre än vad jag trodde. Om vi skulle få fler tjejer, främst i länet, att söka sig till branschen så skulle det vara en framgångsfaktor för hela Norrbotten. Om vi skulle lyckas med det så skulle företag från hela världen bli intresserade av att etablera sig här. Om man har både tjejer och killar som utvecklar spel så når man en större publik än man gör i dag, och det vet företagsledarna.

Hur många kommer jobba inom spelindustrin om tio år?

– 4000 jobbar inom dataspelsindustrin i Sverige i dag. Samhället har börjat förstå att spelindustrin kan vara till för annat än underhållning och det kan ge stora ringar på vattnet för det befintliga näringslivet. 2,2 miljarder människor spelar dataspel i världen. Förutom själva spelandet så finns exempelvis gamification som man jobbar mer med från Luleås sida. Jag tror att 500 kommer jobba inom branschen i Norrbotten om tio år.

Arctic game lab

Startades 2014 genom ett samarbete mellan Skellefteå, Boden och Piteå kommun.

Sedan 2016 är även Luleå en kommunpartner.

Arctic Game Lab är en paraplyorganisation som är skapad för att stödja spelindustrin i norra Norrland. De stöttar de enskilda medlemmarna, projekt som växer i skolor och universitet. Arctic Game Lab arbetar direkt med företagen inom den inhemska spelindustrin och bygger nätverk och internationella kanaler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om