Sedan tidigare har restaurang-, frisör- och tvätteribranschen krav på personalliggare för sina anställda. Efter årsskiftet införs liknande krav inom byggbranschen. Frågan har länge varit på tapeten och en stor del av initiativet kommer från byggbranschen själv.
De anställda på en byggarbetsplats måste då registrera sin ankomst samt när de går hem för dagen. Allt sker via ett digitaliserat system, så det handlar inte om att skriva in sitt namn i en bok så som det fungerar exempelvis inom restaurangbranschen.
Skatteverket kommer sedan att kontrollera så rätt personer befinner sig på arbetsplatsen. Detta hoppas man ska stävja användandet av svart arbetskraft inom branschen.
– Det finns ingen exakt beräkning av svinnet men det är mångmiljardbelopp som försvinner i byggbranschen varje år. Från politiskt håll, från utredarna och från Skatteverket är vi alla överens om att detta kommer att påverka och vi hoppas på lika bra effekt som i de andra branscherna där personalliggare används, säger Conny Svensson, rikssamordnare på Skatteverket.
Förutom att staten väntas dra in miljardbelopp genom att svartjobbandet minskar så handlar det mycket om att företagen i branschen ska kunna konkurrera med varandra på lika villkor.
– Det är i mångt och mycket en skyddslagstiftning som ska skapa god konkurrens, konkurrens på lika villkor mellan företagen i byggbranschen. Det är inte det när vissa låter bli att betala det man skall, det blir en form av dopning kan man kalla det, säger Conny Svensson.
Inom Skatteverket kommer man att prioritera om resurserna för att kunna lägga stor kraft på kontroller av personalliggarna.
– Vi har kontrollanter som jobbar med detta idag men vi får öka på det internt för vi behöver vara många som är ute och gör kontrollerna för att det ska ha någon effekt, säger Conny Svensson och fortsätter:
– Det här tror vi kommer ha väldigt bra effekt.