Pensionen stiger – men inte för de fattigaste

I veckan får drygt två miljoner pensionärer sitt årsbesked i brevlådan. För de flesta kommer det bli mer i plånboken, men för de som redan har en låg pension blir det en försämring, menar PRO.

Vill prioritera de fattigaste. Lars Hedberg (till höger), ordförande PRO Norrbotten samt andre vice ordförande i förbundsstyrelsen, tycker att pensionssystemet är orättvist.

Vill prioritera de fattigaste. Lars Hedberg (till höger), ordförande PRO Norrbotten samt andre vice ordförande i förbundsstyrelsen, tycker att pensionssystemet är orättvist.

Foto: Roland Lundström

Norrbotten2016-01-13 17:00

De enskilda pensionsbeloppen är en sammansättning av olika faktorer som styr hur mycket som kommer in på kontot varje år. Därför skickar Pensionsmyndigheten den här veckan ut ett årsbesked till alla de 2,3 miljoner svenskar som har rätt till allmän pension, med information om utbetalningsnivån för 2016.

Inför det här året har det bland annat genomförts en skattesänkning för pensionärer och en höjning av bostadstillägget, vilket fått socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S) att beskriva årets utveckling som den bästa sedan systemet infördes 1999.

Enligt Pensionsmyndigheten kommer inkomst- och tilläggspensionen höjas med i snitt 4,2 procent, vilket ger en genomsnittlig ökning på 430 kronor i månaden före skatt. Men garantipensionen, som omfattar de som jobbat mindre och som därmed får ut de lägsta beloppen, kommer istället att sjunka med 0,4 procent.

– De som redan har en högre pension får mer, medan den sänks för de som har låg pension. Det anser vi är orättvist, och det är ju de med låg inkomst vi vill prioritera, säger Lars Hedberg, ordförande för Pensionärernas Riksorganisation (PRO) i Norrbotten.

Pensionsmyndigheten menar att de med garantipension ändå kommer att få en höjning under 2016 på grund av skattelättnaderna, men den uppfattningen delar inte PRO.

– Vi tror inte att utfallet kommer bli så, säger Lars Hedberg. Vi har en sakkunnig som kan räkna ut pensionerna i förskott och då kommer jag få 450 kronor mer i månaden medan min fru, som har garantipension, kommer få en sänkning med ungefär 80 kronor.

Många av de som får ut garantipension lever under EU:s fattigdomsgräns och Sverige är det enda land i Europa där en pensionär betalar mer i skatt än en löntagare som tjänar lika mycket gör.

Under de senaste tio åren har nettoinkomsten för en genomsnittlig löntagare ökat med 30 procent, medan motsvarande siffra för en pensionär är åtta procent.

Läs mer: Fattigdomen ökar bland svenska pensionärer

Regeringen har sagt att årets skattesänkning är ett första steg i att få ned pensionärernas skatt till samma nivå som löntagarnas, och målet är att det ska vara gjort innan mandatperioden är slut.

– Vi kräver inte att vi ska ha lägre skatt än någon annan, men vi vill vara likställda. Hela pensionssystemet skulle behöva göras om, vi hade velat se en total översyn från regeringens sida, säger Lars Hedberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!