Pelles bästa mattips till midsommar

Vid varje stor högtid får fisken en central roll när Pelle Johansson lagar mat. Det gäller inte minst vid midsommar.

Meldersteins bruksherrgård bjöd på vacker inramning när Pelle Johansson delade med sig av sina tankar runt midsommarmaten.

Meldersteins bruksherrgård bjöd på vacker inramning när Pelle Johansson delade med sig av sina tankar runt midsommarmaten.

Foto: Joakim Nordlund

Norrbotten2020-06-18 14:00

Under många år var Pelle Johansson en läst och högt uppskattad sportkrönikör på NSD. Han bjöd på insiktsfulla betraktelser med ett språk fyllt av associationer som ofta fick läsaren att le.

I dag bjuder han istället läsarna på sina tankar kring god hemlagad midsommarmat.

– Det är en glädje att få dela med sig av mat. Det är också mycket mer tillfredställande att ställa fram en vacker glasburk med sill eller strömming istället för att bara öppna en färdig burk från fabriken, säger han. 

Som matkonsulent åt Hushållningssällskapet arbetar han istället med att ge stöd till lokala livsmedelsproducenter i länet. 

– Varje dag på en dagstidning är ett projekt i sig för varje dag ska tidningen fyllas med innehåll. Nu arbetar jag istället med projekt som kan sträcka sig i ett par år innan man ser det färdiga resultatet och det är stimulerande och intressant men på ett lite annorlunda sätt, säger han.

På skärbrädan ligger nu hackad rödlök och i bunken bredvid finns strömmingen som precis har fileats. För honom och för väldigt många andra är högtiderna på året förknippad med god hemlagad mat.

De flesta säger sill när midsommarmaten förs på tal men uppe i bottniska viken har fiskarna de senaste dagarna kunnat återvända till land med riktigt fina strömmingsfångster.

– Det går att göra så mycket av strömming. En riktigt fin fisk när man vill laga god mat, säger han.

Den här underbart vackra sommardagen ute på Meldersteins bruksherrgård har han inför midsommar valt att tillaga några av sina favoritrecept. Till den fileade strömmingen plockar han fram kaviar, löjrom, rödlök, gräddfil och dill. Bara för att nämna några ingredienser.

– Traditionellt sett har det ju varit en folkfest här när strömmingen har gått till. Och det förstår jag för det är en jättefin matfisk. Det finns också en lång tradition i Norrbottens kustland att tillaga just strömming, säger han samtidigt som han börjar göra dagens första inläggning.

Intresset för mat har följt honom genom hela livet. Han arbetade också som kock innan han valde att utbilda sig till journalist.

– När jag fick chansen att börja arbeta med mat igen och att göra det på det här sättet ville jag prova. Maten har ju under min tid som journalist varit mer av en hobby, berättar han.

Fisken som råvara har alltid en central plats när Pelle Johansson lagar mat inför en högtid.

– Fisken är väldigt, väldigt viktig för mig. Den fisk som vi har här uppe är också riktigt god som förtjänar att lyftas, säger han.

Han tycker också om att göra maten från grunden. Bland annat röker han fisken själv.

– Det är både kallrökt och varmrökt. Sedan lägger jag in sillen eller strömmingen. Man behöver inte röka laxen själv men allt som oftast blir det mycket godare när man lagar maten själv, säger han.

Sillunchen på midsommar är ändå inte helig:

– Sill är gott. Men jag brinner ju för norrbottnisk mat. Jag skulle lika gärna kunna öppna en burk surströmming. Eller nyrökt abborre eller varför inte lite halstrad strömming eller löja. Jag har inga starka traditioner. Det viktiga är att det är gott.

För honom blir midsommar och årets längsta dag en hyllning till ljuset och de smaker som det ger oss som bor här i norr.

– Vi har så speciella miljöer och ett så speciellt klimat här uppe som gör att smakerna utvecklas på ett annat sätt. Allting som växer och lever i Norrbotten hävdar jag blir lite, lite godare, säger han.

Pelle Johanssons inläggningar bjuder på både färgprakt och ljuva dofter.
Pelle Johanssons inläggningar bjuder på både färgprakt och ljuva dofter.
Pelles midsommarfavoriter

Strömming
”Oavsett form, färg eller tillagningssätt får inte strömmingen saknas på midsommarbordet”.  

Löjrom
”Jag brukar snåla med löjrommen, när det är dags att fylla på förrådet under hösten har jag oftast ett halvkilo kvar i frysen. Midsommar är ett ypperligt tillfälle att bli av med året sista löjrom”.

Gott kött
”Grillat hör midsommar till. Inget tillfälle är bättre för att lägga några extra kronor på lokalproducerad kvalitet. Hitta en bonde eller annan leverantör som du litar på och slå till”. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!